Publikation

Åtgärdsprogram för ostronört

(Mertensia maritima)
Ostronört.

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver ostronört  (Mertensia maritima), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Ostronört är en perenn, nedliggande ört med blågrå, helbräddade, köttiga blad. Blomman är klockformig med ett långt kronrör och en kort krage, först ljusröd och med tiden blå. Ostronört bildar ofta stora, runda ”mattor” som kan täcka åtskilliga kvadratmeter. Den förekommer på steniga havsstränder påverkade av saltstänk, kraftiga vindar och isdrift, och arten har ett flertal anpassningar för miljön.

Ostronört har minskat kraftigt under 1900-talet. Orsakerna till tillbakagång är fortfarande oklara men bland annat klimatförändringar, eutrofiering, exploatering, bete, friluftsliv och insamling kan vara bidragande faktorer. I åtgärdsprogrammet föreslås bland annat inventeringar, övervakningar och lämpliga skötselåtgärder. Berörda länsstyrelser, kommuner och markägare bör informeras om artens förekomst. Där ostronört förekommer bör strandstädning ske varsamt. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Ostronört (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2014–2018 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5971-2
Utgiven
‎5‎/‎31‎/‎2009
Sidor
29
Författare
Mattias Lindholm, Thomas Appelqvist och Ola Bengtson.
Omslag publikation.