Åtgärdsprogram för finnögontröst
Om åtgärdsprogrammet
Åtgärdsprogrammet startade år 2008 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver finnögontröst (Euphrasia officinalis subsp. officinalis), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Finnögontröst finns i två kärnområden. Det ena omfattar Mälardalen, med tyngdpunkt omkring Uppsalaslätten och Södermanland. Det andra kärnområdet utgörs av norra Småland och Östergötland. Finnögontröst växer på torra till friska ogödslade gräsmarker. Arten är beroende av hävd för att klara konkurrensen gentemot mer högvuxna arter och för att upprätthålla ett tunt förnalager som medger etablering av nya plantor. Artens frön behåller grobarheten i högst två år och den saknar förmåga till vegetativ överlevnad. Den kan därför inte återkomma om den försvunnit från en lokal under en period, exempelvis när marken inte hävdats på länge. Arten påträffas framför allt i ängs- och betesmarker, men också i vägkanter och ibland även i skidbackar och sandtag. En stor andel (ca 70 procent) av förekomstlokalerna för finnögontröst sköts via EU:s miljöersättningar och en relativt stor andel (ca 35 procent) är skyddade som naturreservat eller Natura 2000-område. Många av lokalerna övervakas i samverkan med floraväkteriverksamheten. Via åtgärdsprogramverksamheten har försök med insamling och utsådd av frön, både för att ny- eller återetablera arten på tomma lokaler och för att förstärka små populationer genomförts i Jönköpings och Stockholms län.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Den senaste programredovisningen finns publicerad av länsstyrelsen i Östergötlands län inom länsstyrelsens rapportserie.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad här:
Uppdaterad åtgärdstabell för finnögontröst, 2019–2026 (pdf 466 kB)
Länsstyrelsen i Östergötlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.