Åtgärdsprogram för björklevande vedskalbaggar i Norrland
Om åtgärdsprogrammet
Åtgärdsprogrammet startade år 2008 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet omfattar arterna djupsvart brunbagge (Melandrya dubia), nordlig blombock (Leptura nigripes) och större svartbagge (Upis ceramboides). Alla dessa tre skalbaggsarter lever i döda björkar, och deras kända livsmiljöer är främst lövträdsrika landskap i Norrlands inland. Samtliga arter är beroende av lövrika skogar med hög täthet av döda björkar. Arterna är beroende av lövrika skogar med hög täthet av döda björkar. De är störningsgynnade genom att de kräver, eller är starkt gynnade av, solexponering. Djupsvart brunbagge kan dock även utvecklas i slutna bestånd. Alla tre arter utvecklas gärna i brända träd. Ett stort hot mot dessa arter är att stora lövträdsrika bestånd med gott om död ved har minskat i landet.
Inventeringar av någon av åtgärdsprogrammets arter föreslås i samtliga ingående län, dock med störst insats i de nordligaste länen. För att gynna lövträdsberoende arter på lång sikt bör olika aktörers naturvårdsåtgärder samordnas i avgränsande lövrika landskap, så kallade värdetrakter. Underlaget kan användas både vid ekologisk landskapsplanering och inför formellt skydd. Arbetet görs både inom ramen för ÅGP och reservatsskötsel, samt av skogsbolag. Arbetet med rådgivning till skogsägare om anpassade och riktade åtgärder är en viktig del av arbetet.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Djupsvart brunbagge (artfakta.se)
Nordlig blombock (artfakta.se)
Större svartbagge (artfakta.se)
Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Den senaste åtgärdstabellen för år 2020–2027 finns publicerad här:
Uppdaterad åtgärdstabell för björklevande vedskalbaggar, 2020–2027 (pdf 349 kB)
Länsstyrelsen i Gävleborgs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.