Publikation

Åtgärdsprogram för björklevande vedskalbaggar i Norrland

Större svartbagge, Upis ceramboides.

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet har förlängts till 2027 med en uppdaterad åtgärdstabell för perioden 2020–2027.

Djupsvart brunbagge (Melandrya dubia) sårbar, Nordlig blombock (Leptura nigripes) starkt hotad och Större svartbagge (Upis ceramboides) starkt hotad.

Åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper är vägledande dokument för berörda aktörers samordnade arbete där särskilda bevarandeinsatser behövs. Detta program omfattar tre skalbaggar som lever i döda björkar och vars kända förekomster främst finns i lövträdsrika landskap i Norrlands inland. Samtliga arter är beroende av lövrika skogar med hög täthet av döda björkar. Dessa och många andra arter missgynnas av att stora lövträdsrika bestånd med mycket död ved har minskat i landet, främst till följd av skogsbruk.

Inventeringar av någon av åtgärdsprogrammets arter föreslås i samtliga ingående län, dock med störst insats i de nordligaste länen. För att gynna lövträdsberoende arter på lång sikt bör olika aktörers naturvårdsåtgärder samordnas i avgränsande lövrika landskap, så kallade trakter. Då lövförekomster i skogslandskapet är dynamiska föreslås att ett utvecklingsprojekt genomförs i två olika trakter på bolagsmark i norra Hälsingland. Åtgärdsprogrammet gäller 2008–2012.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

Uppdaterad åtgärdstabell för björklevande vedskalbaggar, 2020–2027 (pdf 349 kB)

- - -

Ingår i serien Åtgärdsprogram för bevarande av hotade arter.

Beställtryck, ej rabatt.

ISBN
978-91-620-5843-2
Utgiven
‎10‎/‎31‎/‎2008
Sidor
89
Författare
Lars-Ove Wikars.
Omslag publikation.