Åtgärdsprogram för asknätfjäril
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver asknätfjäril, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder för att gynna den. Asknätfjäril (Euphydryas maturna) förekommer idag endast i två delpopulationer, en i Örebro län och en i Stockholms samt Uppsala län. Den tidigare utbredningen i Mellansverige omfattade under 1950-talet sex län. Asknätfjärilen har minskat dramatiskt i hela Europa. Artens tillbakagång i både Sverige och övriga Europa beror på förändringar i markanvändningen. Arten har specifika livsmiljökrav gällande värdväxten ask (Fraxinus excelsior) och olvon (Viburnum opulus), markfuktighet och mikroklimat. Några av de främsta hoten mot arten är igenväxning, skogsdikning och att förekomsten av artens värdväxter ask och olvon i lämpliga lägen betas (främst av älg) eller röjs bort. Även mindre synlig påverkan på hydrologin kan ge påtagliga effekter på fjärilens speciella habitat. Åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammet är bland annat insatser för att skapa lämpliga successionsytor inom avstånd som motsvarar fjärilarnas normala förflyttningsavstånd. Arten omfattas av EU:s habitatdirektiv bilaga II och IV vilket innebär att den har det starkaste lagliga skydd en art kan ha, samt att Sverige är skyldig att se till att arten har gynnsam bevarandestatus bland annat genom att avsätta särskilda bevarandeområden.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Örebro län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.