Åtgärdsprogram för svensk ögontröst
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver svensk ögontröst (Euphrasia stricta var. suecica), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Svensk ögontröst är en ettårig, halvparasitisk växt som med sin tidiga blomning och frösättning juni−juli (augusti) är anpassad till friska, välhävdade, ljusa ängsmarker med vandrande skugga och växlande markfuktighet under året. Den trivs i utmagrade växtlokaler med inslag av svinrot. Svensk ögontröst saknar vegetativ förökning och sprids genom små fön som förlorar grobarhet redan efter ett till två år. Svensk ögontröst är därför mycket känslig för bristande skötsel. Exempelvis tjocka moss- eller förnalager, skuggning och gödslingseffekter. De små delpopulationerna kan även drabbas hårt väderlekseffekter som kraftig isskjutning, kalla vårar, blöta somrar och eller torka. Delpopulationerna fluktuerar kraftigt i storlek mellan åren. Förr fanns ögontrösten i många ängen och spreds antagligen effektivt med hötransporter, betesdjur och liknande vilket motverkade genetisk drift och effekten av negativa, lokala händelser. Idag är alla förekomsterna isolerade från varandra och svensk ögontröst har mycket svårt att sprida sig. Därtill är endast tre av knappt tio delpopulationer livskraftiga. Övriga är mycket små och känsliga för slumpfaktorer. Olika växtlokaler med svensk ögontröst uppvisar genetiska skillnader, vilket kan innebära en ökad risk för inavelsdepression och minskad vitalitet. De viktiga åtgärderna är ökade insatser för förbättrad groning och spridning såväl inom som till nygamla växtlokaler, är avgörande för ögontröstens överlevnad, tillsammans med tryggad, traditionell skötsel av de gotländska ängena.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/632/information
Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Länsstyrelsen i Gotlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.