Publikation

Åtgärdsprogram för svartpälsbi

(Anthophora retusa)
Hona av svartpälsbi getväppling.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver svartpälsbi (Anthophora retusa), dess livsmiljöer och bevarandeåtgärder. Svartpälsbi är ett stort, humlelikt bi. Det har en relativt ansenlig tunglängd, vilket gör att den kan konkurrera med relativt långtungade humlor om nektar i djupa rörformiga blommor. Arten samlar pollen från mer än en växtfamilj. Den huvudsakliga näringsresursen för svartpälsbi är arter i släktena snokörter, oxtungor, vallörter, klovedlar, vickrar, harris, getväpplingar, vialer och plistrar. Artens livsmiljö i Sverige utgörs av torra och varma blomrika antropogena marker, exempelvis åker- och ängslandskap och ruderatmiljöer på lätt jord med en förkärlek för sandiga-grusiga ställen. Ofta innehåller biotopen exponerade sydvända vägslänter, skjutbanor, motorbanor eller sluttningar i stadsmiljö med extensivt brukade eller hävdade blomrika ytor. De här miljöerna är marker som tidigare inte har förknippats med höga naturvärden. Hoten mot arten består idag främst av igenväxning och exploatering av dess livsmiljöer. I detta åtgärdsprogram föreslås främst åtgärder för att stärka populationerna på lokalerna. Detta innebär att öka förekomsten av näringsväxter och blottläggning av mark för att gynna bobyggande. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Svartpälsbi (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning från 2017–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Örebro län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5743-X
Utgiven
‎7‎/‎31‎/‎2007
Sidor
44
Författare
L. Anders Nilsson och Håkan Andersson.
Omslag publikation.