Publikation

Åtgärdsprogram för sumpjordtunga

(Geoglossum uliginosum)
Sumpjordtunga G e o g l o s s um uliginosum fotograferad på typlokalen 1982.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver sumpjordtunga (Geoglossum uliginosum), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Sumpjordtunga är mörkbrun eller nästan svart och 3–6 cm hög med klibbig fot. Arten är en ängssvamp och växer i ogödslade naturbetesmarker. Svampen trivs på fuktig till våt mager betesmark med inslag av till exempel vitmossor och räffelmossa. Den är endast funnen i skogsbygder med småskaligt jordbruk. Som regel uppträder fruktkroppar bara på någon enstaka till ett par ställen på varje lokal. Fruktkropparna är kortlivade, men markmycelet kan ha lång livslängd, flera decennier eller mer. Liksom många andra arter har svampjordtunga, i takt med jordbrukets förändring, missgynnats av upphörd hävd och igenväxning. Föreslagna åtgärder är restaurering och beteshävd av ett antal utpekade områden med ogödslade fuktiga slåtter- och betesmarker och att de vårdas med traditionella metoder. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Sumpjordtunga (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning från 2017–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Örebro län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5734-0
Utgiven
‎6‎/‎30‎/‎2007
Sidor
30
Författare
Johan Nitare
Omslag publikation.