Åtgärdsprogram för skräntärna
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver skräntärna (Hydroprogne caspia), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. I norra Europa är skräntärnan som häckfågel begränsad till Östersjöområdet och i Sverige häckar den i några få stora kolonier och ett antal ensamma par med stora utbredningsluckor längs kuster och i skärgårdar från Skåne till Norrbotten. Som många marina fåglar är skräntärna relativt långlivad men en kontinuerlig påfyllnad med ungar behövs. Ett av de mest uppenbara hoten är den nordamerikanska minkens ökade etablering i många skärgårdsområden. Den viktigaste åtgärden för att skydda skräntärnorna är därför att hålla områdena kring de aktuella kolonierna minkfria genom systematisk jakt på mink. En utökad kontroll av de viktigaste häckplatserna med fyra årliga besök under häckningsperioden enligt en fastställd plan är också nödvändig. Skräntärnorna drabbas då och då av svåra störningar i reproduktionen. Insamling av material till SVA och Miljögiftsgruppen (Naturhistoriska riksmuseet) bör ingå i programmet för en uppdatering av kunskapen om vilka sjukdomar som periodvis drabbar fåglarna. Många av koloniöarna står numera tomma. Inspektion av dessa koloniöar bör ske för eventuell återställning i avsikt att åter göra dem attraktiva.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100134/information
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Södermanlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.