Publikation

Åtgärdsprogram för klådris

(Myricaria germanica)

Om publikationen

Klådriset är rödlistad som starkt hotad i Sverige och dess centrala utbredningsområde utgörs här av Indalsälvens och Ångermanälvens flacka grus- och klapperstränder.

Klådriset är beroende av den oreglerade älvens ekologiska dynamik där den utgör pionjär på bara marker efter översvämningar. De båda älvar där klådrisets gamla växtplatser funnits hör idag till våra mest intensivt utbyggda vattendrag. Längs de reglerade älvarna råder en mycket begränsad dynamik och där har klådriset ingen nytta av sin avancerade anpassning, utan blir utkonkurrerad av uppväxande vegetation. Allteftersom den naturliga älvdynamiken har kopplats ur har klådriset därför minskat.

Åtgärder som ska genomföras för arten är bl.a. inventeringar för att få klarhet i var klådriset växer och var det finns förutsättningar för att skapa lämpliga biotoper, var det finns lämpliga områden som arten kan etablera sig på i framtiden, samt var landskapsvårdande åtgärder behöver vidtas. Varje berört län ska ta fram en länsvis bevarande- och restaureringsplan, och överläggningar med berörda kraftbolag och andra intressenter ska ske.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5700-6
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2007
Sidor
52
Författare
Tomas Ljung
Omslag publikation.