Publikation

Åtgärdsprogram för svarttåg

(Juncus anceps)
Svarttåg (Juncus anceps).

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver svarttåg (Juncus anceps), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Svarttåg är en 20–60 cm hög, flerårig tågväxt som bildar utbredda bestånd från en förgrenad jordstam. Strået är enkelt, trint, med 3–5 likaledes trinda och 1–3 mm tjocka blad. Svarttåg växer i Sverige på fuktäng på kalkunderlag och i rikkärr och har alltid varit mycket sällsynt i landet. Längre söder- och västerut i Europa är svarttåg vanligare än i Sverige, men förekommer där på sandiga marker med gles vegetationstäckning. På de flesta lokalerna har hydrologin påverkats genom dikning i och utanför områdena, vilket lett till viss uttorkning av lokalerna, vilket gör att både ag och blåtåtel har ökat. 

Lokalerna måste hållas öppna med bete eller slåtter, fri från träd och buskar samt igenväxningsvegetation. Kontinuerlig hävd i form av måttligt bete och/eller slåtter är positivt för arten och hög markfuktighet i en vegetation av typ kalkfuktäng till rikkärr är ett villkor för dess existens. För att säkra och stärka förekomsterna av svarttåg i landet föreslås återkommande röjningar av träd och buskar samt ett måttligt bete, eventuellt med betesfred vart 5:e år. Lokalerna där svarttåg växer måste även garanteras en säker vattentillgång. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Svarttåg (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning från 2016–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5632-8
Utgiven
‎9‎/‎30‎/‎2006
Sidor
26
Författare
Sven Snogerup
Omslag publikation.