Åtgärdsprogram för svartfläckig blåvinge
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver svartfläckig blåvinge, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Svartfläckig blåvinge (Phengaris arion) är bunden till torra gräsmarker, på Öland och Gotland ofta häll- och alvarmark. Den söker ofta nektar på backtimjan (Thymus serpyllum) som är artens värdväxt för larven under dess tre första utvecklingsstadier. Därefter utvecklas larven genom ett komplicerat samspel med rödmyror från släktet Myrmica. Larven bärs av myran till boet efter noggrann undersökning. I myrboet livnär sig larven av myrornas larver och övervintrar som halvvuxen. På våren förpuppar sig larven i myrornas bo. Arten hotas på sina kvarvarande förekomster främst av upphörande bete, igenväxning och igenplantering av torrängar. Förändring av florasammansättningen mot mer högväxta gräsarter som successivt skett innebär att backtimjan kan försvinna helt vid upphörande hävd i form av bete eller slåtter. Åtgärder som genomförts omfattar röjning och restaurering av lokaler, utplantering av värdväxt, bete och naturvårdbränning.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
https://artfakta.se/taxa/101260/information
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Gotlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.