Publikation

Åtgärdsprogram för brandinsekter i boreal skog

Skogsbrand.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver tio arter av brandinsekter, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Ett stort antal insekter är beroende av skogsbränder för sin överlevnad. Brandberoende insekter (brandinsekter) kännetecknas av att de uteslutande förekommer på färska brandfält. Anledningen är för somliga att de utvecklas på svampar som i sin tur är beroende av skogsbrand, och för andra att de är konkurrenssvaga och behöver utnyttja ett temporärt överflöd av utvecklingsplatser i bränd mark eller i brandskadade träd. Följande arter ingår i åtgärdsprogrammet: Brandmögelbagge (Corticaria andreasi), bandad brandsvampbagge (Biphyllus lunatus), grov tallkapuschongbagge (Stephanopachys substriatus), slät tallkapuschongbagge (S. linearis), kantad kulhalsbock (Euracmaeops marginatus), slät barkskinnbagge (Aradus laeviusculus), spetshörnad barkskinnbagge (A. angularis), svart barkskinnbagge (A. aterrimus), vithornad barkskinnbagge (A. signaticornis) och rökdansfluga (Hormopeza obliterata).                                    

De stora hoten för de brandberoende arterna är framför allt en effektiv detektering och bekämpning av skogsbränder och att den skogsmark som drabbas av spontana bränder ofta ganska omedelbart har slutavverkats. Det moderna skogsbruket har också långsiktigt försämrat arternas habitat genom att likforma skogen med avseende på trädslag och ålder, vilket innebär att även efter bränning ges liten variation av strukturer och substrat. Under de senaste åren har dock en positiv trend kunnat anas för några av de brandberoende insekterna, som delvis gått att koppla till en ökad bränningsaktivitet. Många bränningar har gjorts i skyddade områden inom projektet LifeTaiga (2015–2019, förlängt till 2020), men också inom det miljöcertifierade skogsbruket utförs årligen olika typer av naturvårdsbränningar, framför allt i norra Sverige. Därutöver bör de mycket torra och skogsbrandsrika somrarna 2014 och 2018–2019 haft viss betydelse då åtminstone en mindre del av de nya brännorna har getts områdesskydd.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Brandmögelbagge (artfakta.se)

Bandad brandsvampbagge (artfakta.se)

Grov tallkapuschongbagge (artfakta.se)

Slät tallkapuschongbagge (artfakta.se)

Kantad kulhalsbock (artfakta.se)

Slät barkskinnbagge (artfakta.se)

Spetshörnad barkskinnbagge (artfakta.se) 

Svart barkskinnbagge (artfakta.se)

Vithornad barkskinnbagge (artfakta.se)

Rökdansfluga (artfakta.se)

Den senaste programredovisningen för 2016–2019 finns publicerad här:

Redovisning av åtgärdsprogram för bevarande av brandinsekter i boreal skog, 2016–2019 (pdf)

Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Västerbottens län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

 

ISBN
978-91-620-5610-7
Utgiven
‎9‎/‎30‎/‎2006
Sidor
78
Författare
Lars-Ove Wikars
Omslag publikation.