Åtgärdsprogram för hotade åkerogräs
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet behandlar särskilda bevarandeåtgärder för de 28 rödlistade åkerogräsen i Sverige. Dessa arter har sitt ursprung i Medelhavsområdet eller Västasien och har som regel kommit hit med utsäde. De har varit lokalt eller regionalt vanliga, men i takt med jordbrukets förändring har de gått starkt tillbaka eller helt försvunnit ur landet. Vissa arter är knutna till odlingen av särskilda grödor, till exempel lin, och när denna helt upphört har också linogräsen försvunnit. Viktigaste orsakerna idag till att ogräsen är hårt trängda är den kemiska ogräsbekämpningen, rensningen av utsädet och den omfattande odlingen av vall. Att skriva avtal om skräddarsydda åtgärder med brukare som fortfarande har arterna på sina marker är den viktigaste bevarandeåtgärden. Även in situ-bevarande är viktig åtgärd för att bevara åkerogräsen samt insamling av frön, uppförökning och frysförvaring hos nordiska genbanken för arterna i de mest hotade kategorierna.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken, sök på artens namn.
SLU Artdatabanken (artfakta.se)
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd. Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Gotlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.