Åtgärdsprogram för strandsandjägare
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2005 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver strandsandjägare (Cicindela maritima), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Strandsandjägaren förekommer på sandstränder vid vattendrag och kustdynområden. De fullbildade skalbaggarna är bundna till torr, rörlig, vegetationslös sand nära vattnet, medan larverna kräver tämligen fuktig, hårt packad finsand. De största hoten mot arten och dess livsmiljö antas vara reglering av vattendrag, trampslitage och friluftsliv samt igenväxning. Dessa faktorer antas ha lett till att arten gått tillbaka och helt försvunnit från en rad lokaler. För att vända trenden och för att få bättre kunskap om arten föreslås genomförandet av inventeringar, populationsövervakning, restaurering och skötsel av habitat, försök med translokation (förflyttning) av larver från stabila populationer, samarbete om miljöanpassade flöden och andra åtgärder med berörda vattenkraftföretag samt informationsinsatser till andra berörda verksamhetsutövare och allmänhet. Genom åtgärder för strandsandjägare gynnas många andra rödlistade strandarter med liknande miljökrav.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100649/information
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Värmlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.