Publikation

Åtgärdsprogram för skorpdagglav

(Diploicia canescens)
Skorpdagglav.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver skorpdagglav (Diploicia canescens), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Skorpdagglaven har en loberad, gråvit, upp till 1 mm tjock bål, ofta sammanväxande så att de täcker större ytor. Den växer på barken av ädla lövträd, främst på alm, men även på ask och lind, och ett fynd har gjorts på ek. Arten är beroende av gamla eller mycket gamla träd med relativt högt pH i barken. Den trivs i en näringsrik miljö där stoft, vägsalt med mera impregnerar barken, men hävdar sig inte så väl i konkurrens med snabbväxande blad- och busklavar. Miljön varierar något, från skogbryn till alléer och parkmiljöer. Arten förekommer oftast på ytor av träden där andra arter sällan växer och konkurrensen är låg. Skorpdagglav verkar inte vara speciellt känslig för luftföroreningar och försurning. De främsta hoten utgör avverkning av värdträden och almsjuka. En viktig bevarandeåtgärd är därför att värdträden skyddas från avverkning. För att arten ska överleva på lång sikt måste antalet lokaler och antalet träd med arten på öka. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Skorpdagglav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2017–2022 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5560-7
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2006
Sidor
24
Författare
Ulf Arup
Omslag publikation.