Åtgärdsprogram för sex hotade bokskogsarter
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver fyra skalbaggsarter, en svampart och en lav, deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Följande arter ingår i åtgärdsprogrammet: röd ögonknäppare (Denticollis rubens), rombjätteknäppare (Stenagostus rhombeus), gropig blombagge (Ischnomera sanguinicollis) och bokblombock (Stictoleptura scutellata), samt igelkottsvampen (Hericium erinaceus) och bokporlaven (Varicellaria velata). Samtliga arter är starkt knutna till gamla bokskogar och de förekommer således främst i södra Götaland. Bokskogar med rik tillgång på gamla och ihåliga träd samt död ved är en miljö som har minskat kraftigt i areal. Det har medfört att dessa arter trängts undan och idag bedöms som hotade. Lokalerna som arterna fortfarande förekommer på har troligtvis en mycket lång kontinuitet av lämpligt substrat. Förutom bok är även andra lövträd av betydelse för några av arterna. Arterna hotas idag av skogsbruksåtgärder och igenväxning av gran. Många lokaler är dessutom små och isolerade vilket medför att det finns en risk att arterna trots skyddsåtgärder inte kan överleva på sikt. I programmet föreslås ett flertal åtgärder för att gynna arterna, bland annat artinventeringar i anslutning till kända lokaler samt besök på äldre lokaler där arterna fortfarande bedöms ha goda förutsättningar. Dessutom föreslås fältundersökningar av biotopstatus på de lokaler där arterna har aktuella förekomster. Undersökningarna ska ligga till grund för restaureringsåtgärder i eller i anslutning till aktuella lokaler. Utöver ovanstående föreslås bland annat information till markägare, fördjupade traktanalyser av bokskogar, utvidgning av reservat och transplantering av bokporlav.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Hallands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.