Publikation

Åtgärdsprogram för kornsparv

(Emberiza calandra)
Kornsparv, Hammars by  i Skåne, 27/7 2003.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2005 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver kornsparv (Emberiza calandra), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Kornsparven häckar på marken i jordbrukslandskapet. Arten är huvudsakligen fröätare men drygar ut kosten med insekter under sommaren. Hanen revirsjunger från ledningar, buskridåer och solitära träd. Kornsparven är en stannfågel i Sverige och programmet omfattar åtgärder som gynnar fågelns överlevnad i landskapet, särskilt under vinterhalvåret. Till biotopelement som är viktiga för arten hör öppna diken och ogräsbevuxna traktorvägar. Förmodligen är det även viktigt för kornsparven att det i det flacka jordbrukslandskapet finns tillgång på högre belägna sångplatser i form av stolpar, telefontrådar, stora stenblock och solitära träd. Exempel på åtgärder för att öka fågelns chans till överlevnadvintertid är anläggande av ”vinterfält”, arealer sådda med vete, korn eller havre. Fält med otröskad säd erbjuds fågeln i de kända häckningsområdena. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Kornsparv (artfakta.se)

Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd. Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5502-X
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2005
Sidor
35
Författare
Kurt Ivarsson
Omslag publikation.