Publikation

Åtgärdsprogram för kärrnocka

(Tephroseris palustris)
Kärrnocka vid Levrasjön.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2005 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver kärrnocka (Tephroseris palustris), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Kärrnockan växer på fuktig, störd mark vid sjöar och vattendrag, gärna på markblottor som skapats av nötkreatur. Växten är konkurrenssvag och tål inte igenväxning. 

Ett viktigt hot är utebliven störning genom uteblivet kreaturstramp som är en förutsättning för etablering. Sjösänkningar och torrläggning av myrar sker numera i begränsad omfattning, vilket innebär att för kärrnockan lämpliga kulturskapade lokaler sällan nybildas. I odlingslandskapet läggs diken och märgelgravar igen, vilket också bidrar till att antalet lämpliga lokaler minskar. Samtidigt kan nya lokaler bildas genom anläggnings- och schaktningsarbeten dessa har dock ofta kort varaktighet.

Huvudmålet för åtgärdsprogrammet är att bevara den hotade populationen genom en kombination av olika åtgärder. Dessa utgörs dels av fortsatt bete av nötkreatur på den största lokalen, dels av att på försök öppna upp igenväxta platser genom röjning och bete för att återskapa platser som gynnar arten. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Kärrnocka (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2015–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5500-3
Utgiven
‎6‎/‎30‎/‎2005
Sidor
26
Författare
Charlotte Wigermo och Christer Håkansson.
Omslag publikation.