Publikation

Åtgärdsprogram för skalbaggar på gammal lind [på skogslind]

Habitat av gamla lindar.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver nio skalbaggsarter som lever på lind, deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Följande arter ingår i åtgärdsprogrammet: ögonfläcksbock (Mesosa curculionoides), lindfläckbock (Chlorophorus herbstii), lindskenknäppare (Dromaeolus barnabita), lindgrengnagare (Pseudoptilinus fissicollis), lindplattbagge (Laemophloeus monilis), lindbarkbagge (Synchita separanda), lindmögelbagge (Enicmus brevicornis), enfärgad brandsvampbagge (Diplocoelus fagi) och lindsvampborrare (Ennearthron pruinosulum). Skalbaggsarterna i åtgärdsprogrammet förekommer i bestånd med gammal lind, både skogslind och parklind, där en kontinuitet med död ved finns. Dessa lindar kan växa i parkmiljö, alléer och gamla betesmarker eller inne i skog, främst uppe på åsar eller i blockbranter. Lindbestånd med en förekomst av mistlar är speciellt värdefulla eftersom den vedstruktur som mistelangreppen skapar är attraktiva yngelplatser för flera av skalbaggsarterna. Träden bör vara över 150 år för att hysa arterna. De är dessutom beroende av död lindved. Fyra arter lever tillsammans med svampen linddyna (Biscogniauxia cinereolilacina). Dessa arter har inga speciella krav på solbelysning, värme eller fuktighet utan begränsningen ligger i att de gamla lindarna fortsätter leva.

Bland de prioriterade åtgärderna för att gynna skalbaggar på lind är att spara lindar i samband med avverkningar och vid vård av allé och parkträd bör träden i första hand hamlas genom att delar av kronan och enstaka grova grenar kapas ner och huvudstammen sparas. En annan åtgärd är att friställa lindar som hotas av att växa in i tät skog för att öka graden av solexponering av stammarna. På ställen med yngre lind bör huvudstammar röjas fram så att träden kan växa och i framtiden bilda de grova stammar med grov bark som gynnar dessa insekter. Information till skogsägare och skogsägarföreningar är viktigt för att visa på värdet av att bevara lindar i betesmarker och skogsbestånd.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:                        

Ögonfläcksbock          

Lindfläckbock       

Lindskenknäppare          

Lindgrengnagare       

Lindplattbagge         

Lindbarkbagge      

Lindmögelbagge        

Enfärgad brandsvampbagge         

Lindsvampborrare

Den senaste progamredovisningen finns publicerad här:
Programredovisning skalbaggar på gammal lind 2017-2022 (pdf)

Åtgärdstabell för 2017-2021, som även gäller för den aktuella programperioden, finns publicerad här:
Åtgärdstabell skalbaggar på gammal lind 2017–2021 (pdf)

Länsstyrelsen i Västmanlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5552-6
Utgiven
‎4‎/‎10‎/‎2006
Sidor
38
Författare
Bengt Ehnström
Omslag publikation