Publikation

Åtgärdsprogram för flikstånds

(Senecio erucifolius)
Flikstånds, gula blommor.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver flikstånds (Senecio erucifolius), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Flikstånds är mycket sällsynt i Sverige och är en flerårig, upp till 1,2 m hög, korgblommig ört med korta utlöpare. Arten förekommer i gräsbevuxna fältkantzoner, vägkanter och sluttningar på jordbruksmark. Den är endast känd från två lokala populationer i en intensivt och rationellt utnyttjad del av Skåne, varav en minskar i storlek. 

Uppodling, borttagande av odlingshinder, ogräsbekämpning och anläggningsarbeten av olika slag har alltid utgjort allvarliga hot mot arten och ett flertal växtplatser har förstörts på dessa sätt. Igenväxning är också ett problem på lokalerna eftersom plantor av flikstånds har svårt att klara konkurrensen från buskar och högvuxen gräs- och örtvegetation och de har liten fröproduktion.

Exempel på åtgärder är habitatrestaurering och plantering av groddplantor, samt etablera nya lokala populationer i lämpliga områden. Det är viktigt att kvarvarande lokalerna skyddas och sköts.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Flikstånds (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse. Programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5545-3
Utgiven
‎1‎/‎31‎/‎2006
Sidor
29
Författare
Stefan Andersson
Omslag publikation.