Åtgärdsprogram för dårgräsfjäril
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver dårgräsfjäril (Lopinga achine), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Dårgräsfjärilens svenska populationer förekommer i Östergötland och på Gotland. Artens livsmiljö på fastlandet utgörs av gläntrika, halvöppna, lövskogar där ek och hassel dominerar medan livsmiljön på Gotland karaktäriseras av öppna ängstallskogar med buskskikt som huvudsakligen utgörs av brakved och en. Dårgräsfjärilen förekommer enbart i områden där det finns en riklig förekomst av värdväxten lundstarr (Carex montana). Dårgräsfjärilens status är mer bekymmersam på fastlandet och arten hör till en av eklandskapets hotade arter. Arten har troligtvis inte missgynnats direkt av den gradvisa igenväxningen i eklandskapet, men slås ut i områden där igenväxningen får fortsätta och gläntorna med lundstarr börjar växa igen. Skötselåtgärderna i Östergötland består av frihuggning, naturvårdsgallring, återupptagen hävd samt stängsling. Insatserna prioriterats i områden med kända förekomster, men närliggande lokaler åtgärdas också på liknande sätt för att uppnå målet med en långsiktig överlevnad. På Gotland är intensifierat skogsbruk det stora hotet mot populationsutvecklingen då öppna ängstallskogen ersätts av hyggen och planteringar.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Åtgärdstabellen kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Östergötlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.