Publikation

Åtgärdsprogram för ärrlavar

(Släktet Sticta)
Grynig ärrlav, Sticta limbata, en brun lav med ljusa flikiga kanter.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2005 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver tre ärrlavar (släktet Sticta), deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Programmet omfattar: Stiftärrlav (Sticta fuliginoides), ärrlav (Sticta sylvatica) och grynig ärrlav (Sticta limbata).  

Stiftärrlav har en brett och runt loberad bål, 5–10 cm i diameter. Ovansidan är brun och matt, med grupper av cylindriska, ogrenade till grenade isidier och ibland med små fjäll men aldrig med soral. Undersidan är brun, filtartad, med talrika porer (cypheller) som varierar i storlek inom en och samma bål. 

Ärrlav har avlånga, 0,5–1,5 cm breda, avrundade eller tvärt avskurna lober, med oregelbundna inskärningar och bildar ofta kolonier. Ovansidan är brun och svagt glänsande, med grupper av cylindriska, ogrenade eller grenade isidier. 

Grynig ärrlav definieras idag som nationellt utdöd. Grynig ärrlav består ofta av en enda, 1–3 cm bred lob som är avrundad eller har små oregelbundna inskärningar. Kanten har blågrå soral som ibland sprider sig till ovansidan av bålen.

Ärrlavarna är knutna till mycket gamla skogar, klippor och bergsområden med mycket fuktigt klimat, så kallade oceaniska områden. De förekommer i spridda förekomster i Sverige från södra delarna av landet upp till Dalarna. Orsakerna till deras tillbakagång tros vara luftföroreningar, avverkning av skog, förändringar av lokalklimatet och igenväxning. De åtgärderna som framför allt behövs för att gynna arten är skydd och skötsel av lokaler där arten förekommer och övervakning av nuvarande samt gamla lokaler. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Stiftärrlav (artfakta.se)

Ärrlav (artfakta.se)

Grynig ärrlav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2014–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Värmlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5470-8
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2005
Sidor
40
Författare
Svante Hultengren
Omslag publikation.