Uppdrag att ta fram metoder för att bedöma klimatpolitikens effektivitet
Naturvårdsverket har haft i uppdrag att tillsammans med Konjunkturinstitutet ta fram en vägledning om metoder för att bedöma klimatpolitikens effektivitet. Uppdraget överlämnades till Klimat- och näringslivsdepartementet och Finansdepartementet den 20 december 2024.
I vägledningen finns rekommenderade metoder för analyser av klimatpolitiska styrmedels effektivitet. I fokus är metoder för att analysera styrmedels kostnadseffektivitet och genomförbarhet.
Det är inte givet hur en effektiv klimatpolitik ska definieras och analyseras. I vägledningen menar vi att en effektiv klimatpolitik är en genomförbar politik som simultant uppfyller Sveriges utsläppsmål för 2045 och Sveriges EU-åtaganden, till en så låg kostnad som möjligt för det svenska samhället.
I vägledningen betonas att en kostnadseffektiv politik samtidigt behöver vara möjlig att genomföra, det vill säga att införa och bibehålla över tid. I genomförbarheten ingår att säkerställa att styrmedel är förenliga med svenska lagar och EU-regler, att de utformas inom fördelningspolitiska restriktioner och når folklig acceptans. De metoder vi vägleder om speglar detta sätt att se på hur klimatpolitiska styrmedelsanalyser kan bidra till en effektiv klimatpolitik.
Uppdraget omfattade även att komplettera en tidigare vägledning om analyser av effekter på utsläpp i Sverige med metoder om hur effekter på andra länders utsläpp kan analyseras. I vägledningen finns därför också en del där vi beskriver hur sådana analyser kan göras.
Målgrupper för vägledningen
Vägledningen riktar sig främst till den som ska utföra styrmedelsanalyser, men kan också vara användbar för den som behöver beställa och ta emot beslutsunderlag. Användare av vägledningen är främst statliga myndigheter på nationell nivå, inklusive Regeringskansliet och statens offentliga utredningar.
Genomförandet av uppdraget
Uppdraget har genomförts av Naturvårdsverket och Konjunkturinstitutet.
Boverket, Energimyndigheten, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Trafikverket och Trafikanalys har bidragit till arbetet, genom att lämna synpunkter på behovet av vägledning och genom att bidra i diskussioner om vägledningens centrala delar.
Genom arbetet med att ta fram vägledningen har steg tagits i arbetet med att utveckla klimatpolitiska styrmedelsanalyser. Det har också inneburit ett förtydligande av hur en effektiv klimatpolitik kan definieras och analyseras samt vilka metoder som kan användas till vad.
Redovisning
Uppdraget redovisades till Klimat- och näringslivsdepartementet och Finansdepartementet den 20 december 2024.
Vägledning - Metoder för att bedöma klimatpolitikens effektivitet