Uppdrag att analysera hur EU:s reviderade ansvarsfördelningsförordning ska tillämpas i Sverige
Naturvårdsverket har haft i uppdrag av regeringen att föreslå åtgärder för att tillämpa EU:s reviderade ansvarsfördelningsförordning (den så kallade ESR-förordningen). Naturvårdsverket slutredovisade uppdraget 26 september 2024.
I redovisningen beskriver vi hur den svenska klimatrapporteringen behöver förtydligas efter att EU-förordningen reviderats. Resultaten från analysen visar att Sverige redan har stora delar av rapporteringen och granskningen på plats. Behov av tydliggjorda processer har identifierats och vi redovisar följande slutsatser:
- Att Naturvårdsverket, tillsammans med andra myndigheter, bör få i uppdrag att ta fram underlag till Sveriges efterlevnadsrapport för EU:s kontroller 2027 och 2032 samt för att bistå Regeringskansliet vid Kommissionens granskning.
- Att ansvaret för korrigerande åtgärdsplaner fortsatt ska vara regeringens eftersom de korrigerande åtgärdsplanernas innehåll framför allt innebär möjligheter till politiska vägval, såsom ytterligare åtgärder för att nå åtaganden och tidplaner för införandet av dessa åtgärder. Stöd kan inhämtas från myndigheter i den mån det behövs.
- Att Naturvårdsverket bör ges ansvar att årligen bedöma Sveriges växthusgasutsläpp och upptag jämfört med våra åtaganden gentemot EU för att regeringen och riksdagen ska kunna besluta om nödvändiga flexibiliteter.
- Att Sverige bör komplettera sin långsiktiga klimatstrategi, särskilt gällande uppgifter om anpassning till naturliga störningar på skogsmark. Detta bör ske senast 2027 och vi föreslår att det ska vara regeringens ansvar att göra det.
Redovisning
Uppdraget redovisades till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) 26 september 2024.
Delredovisning
Uppdraget delredovisades till Regeringskansliet 1 februari 2024 i en gemensam skrivelse för detta uppdrag och uppdrag om att analysera hur EU:s reviderade LULUCF-förordning ska tillämpas i Sverige.
Delredovisningen innehåller en redogörelse för den process som sker i samband med kommissionens uppföljning av respektive förordning samt en sammanställning av relevant klimatrapportering som kan komma att ligga till grund för kommissionens bedömningar av Sveriges klimatåtaganden.
Läs mer
ESR-förordningen (EU) 2018/842 (europa.eu)
Fullständigt namn: Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2040 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet