Satsning på naturnära jobb

Granskad: ‎den ‎3‎ ‎juni‎ ‎2024

Nära 40 procent av de som har arbetstränat inom satsningen på naturnära jobb har gått vidare till jobb eller utbildning. Det visar satsningens slutredovisning till regeringen. Året innan var motsvarande siffra nära 30 procent.

Över 830 personer har varit anställda i satsningen under hela programperioden. Tillsammans gjorde de nära 4 000 åtgärder och insatser för naturvård och friluftsliv under en period med ökat besökstryck i landets naturreservat och friluftsområden. 

Satsningen har pågått mellan 2020 och 2022 för att skapa tillfälliga jobb för arbetssökande som sökt jobb länge, är unga eller nya i Sverige. Efter sin tid i satsningen har nära 40 procent av deltagarna gått vidare till annat jobb eller utbildning. Motsvarande siffra för 2021 var nära 30 procent.

Totalt har naturnära jobb funnits på 32 orter med Skogsstyrelsen som arbetsgivare, på en ort med Sveriges geologiska undersökning (SGU) som arbetsgivare samt på 22 orter med kommunen som arbetsgivare.

Här har naturnära jobb gjort åtgärder (skogsstyrelsen.se)

Över 35 procent kvinnor 

Slutredovisningen visar bland annat att:

  • Skogsstyrelsen anställde totalt under hela programperioden 833 personer i flera arbetslag över hela landet
  • 37 procent av de som anställdes var kvinnor. Målet var 40 procent.
  • Av de som slutat fram till september 2022 gick 39 procent vidare till jobb eller utbildning. År 2021 var siffran 27 procent
  • Nära 80 procent av medarbetarna i arbetslagen har lärt sig nya saker och över 70 procent ansåg att deras hälsa stärktes under anställningen.
  • Över 3 800 åtgärder har utförts av medarbetarna, som till exempel att bekämpa invasiva arter, underhålla friluftsanläggningar och naturvård i naturreservat.

Läs slutredovisningen hos Skogsstyrelsen (pdf)

DSCN7977-960x540.jpg

Kort om satsningen på naturnära jobb

Det främsta syftet med satsningen har varit att skapa anställningar som är första steget till ett aktivt arbetsliv. Individen bygger nätverk och kunskaper som efterfrågas i arbetslivet, särskilt i skogsbranschen och de gröna näringarna. Dessutom har satsningen varit ett viktigt komplement till ordinarie skötsel, naturvård och underhåll för att öka tillgängligheten till landets friluftsområden.

Naturvårdsverket har medverkat i satsningen som har samordnats av Skogsstyrelsen och genomförts tillsammans med Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna och Sveriges geologiska undersökning (SGU). Nära 30 kommuner har också drivit satsningar i egen regi med medel från regeringsuppdraget. 

Regeringsuppdraget

Kontakt