Nationell vägledning om hållbar dagvattenhantering
I samband med beslut om två etappmål för dagvatten gavs Naturvårdsverket i uppdrag att, i samverkan med ett antal myndigheter samt i dialog med kommunsektorn, ta fram en nationell vägledning om hållbar dagvattenhantering. Vägledningen är färdigställd sedan 2022 och uppdateras löpande.
Följande två etappmål beslutade regeringen om i januari 2021
Etappmål om dagvattenhantering i ny eller ändrad bebyggelse
Alla kommuner har senast 2023 integrerat en hållbar dagvattenhantering i planläggning av ny bebyggelse eller vid påtagliga ändringar av befintlig bebyggelse.
Etappmål om dagvattenhantering i befintlig bebyggelse
De kommuner där det finns risk för betydande påverkan av dagvatten på mark, vatten och den fysiska miljön i befintlig bebyggelse, har senast 2025 genomfört en kartläggning och tagit fram handlingsplaner för en hållbar dagvattenhantering samt påbörjat genomförandet av planerna.
Vägledningen
Vägledningen är utformad som ett stöd för kommunernas och andra aktörers arbete med att integrera en hållbar dagvattenhantering i planläggning av ny bebyggelse, eller vid påtagliga ändringar av befintlig bebyggelse. Vägledningen ska även utgöra ett stöd för att integrera en hållbar dagvattenhantering där det finns risk för betydande påverkan av dagvatten på mark, vatten och den fysiska miljön i befintlig bebyggelse.
Vägledning har tagits fram i samverkan med framförallt Boverket, men även i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Statens jordbruksverk, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sveriges geologiska undersökning och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut samt i dialog med kommunsektorn.
Redovisning
Beslutade etappmål ska uppnås till 2023 respektive 2025. Uppföljning sker årligen inom ramen för miljömålsuppföljning och Naturvårdsverkets årsredovisning, fram till 2025.
Kontakt
Nina Lans, handläggare, nina.lans@Naturvardsverket.se