Förslag på författningsändringar i syfte att sänka kapacitetsgränsen för inkludering av vätgasanläggningar i EU ETS

Granskad: ‎den ‎20‎ ‎februari‎ ‎2025

Förslag till författningsändringar för att inkludera små vätgasanläggningar i EU ETS Naturvårdsverket har haft i uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att sänka kapacitetsgränsen för inkludering av vätgasanläggningar i EU ETS. Syftet med uppdraget har varit att skapa mer enhetliga villkor för vätgasproducenter, samtidigt som produktion av fossilfri vätgas skulle kunna gynnas ekonomiskt genom den fria tilldelningen av utsläppsrätter inom EU ETS.

Analys av förutsättningar och konsekvenser

Naturvårdsverket har analyserat förutsättningarna för och konsekvenserna av att inkludera svenska vätgasanläggningar med en produktionskapacitet under fem ton per dag i EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). I det har ingått att klargöra de EU-rättsliga förutsättningarna för att göra en så kallad opt-in av ytterligare anläggningar i EU ETS, samt analysera olika möjliga sätt att genomföra en sådan opt-in. Vi har även kartlagt befintliga och planerade vätgasanläggningar och undersökt hur de kan påverkas av att inkluderas i utsläppshandelssystemet.

Vätgasproduktion som görs utan utsläpp av växthusgaser och som omfattas av EU ETS kommer att få fri tilldelning av utsläppsrätter. För anläggningar som producerar fossilfri vätgas innebär fritt tilldelade utsläppsrätter en ekonomisk intäkt eftersom utsläppsrätterna kan säljas vidare. Vi bedömer att svenska vätgasanläggningar med produktionskapacitet mellan 0,5-5 ton fossilfri vätgas per dag skulle gynnas ekonomiskt av att inkluderas i utsläppshandelssystemet.

Förslag att inkludera små vätgasanläggningar i EU ETS

Naturvårdsverket föreslår ändring av förordningen (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser, med syfte att vätgasanläggningar med produktionskapacitet inom intervallet 0,5 till 5 ton per dag ska inkluderas i EU ETS. Förslaget innebär att ytterligare vätgasanläggningar ska inkluderas utöver de anläggningar som ska ingå enligt minimikrav i utsläppshandelsdirektivet. Vi föreslår att det sänkta gränsvärdet endast ska gälla för vätgasanläggningar och inte för anläggningar som producerar syntesgas. Förslaget är att den sänkta kapacitetsgränsen för vätgas ska börja gälla från och med nästa tilldelningsperiod, vilket är den 1 januari 2026.

Naturvårdsverket föreslår även att regeringen tar initiativ för att klargöra gränsdragningen mellan stöd som kan beviljas genom Klimatklivet och EU ETS som styrmedel. Detta för att klargöra om avsikten med regelverken i fråga är att undvika överlapp mellan dessa olika typer av styrmedel.

Redovisning

Kontakt

Jens Månsson, Utsläppshandelsenheten för övervakning

jens.mansson@naturvardsverket.se