Fortsatt arbeta med att utveckla och stärka den nationella samordningen av och tillsynsvägledningen om hantering av PFAS-förorenade områden
Naturvårdsverket fick tillsammans med flera andra myndigheter under 2022 i uppdrag av regeringen att förbättra kunskapen om PFAS-förorenade områden och hur de kan åtgärdas.
Naturvårdsverket ska under 2025–2027 fortsatt arbeta med att utveckla och stärka den nationella samordningen av och tillsynsvägledningen om hantering av PFAS-förorenade områden i syfte att driva arbetet framåt. Detta är en fortsättning på det arbete som påbörjades under 2022 och är även fortsatt förkortat som RUPFO (från tidigare regeringsuppdragsformulering om Stärkt samordning och vägledning om PFAS-förorenade områden).
I samordningsansvaret ingår att i dialog med länsstyrelserna utveckla kartläggningen av PFAS-förorenade områden samt att ge förslag på en samhällsekonomiskt och miljömässigt effektiv hantering av PFAS-förorenade områden och på eventuella åtgärder.
Naturvårdsverket ska vid genomförandet av uppdraget inhämta synpunkter från berörda offentliga aktörer som är betydande innehavare av PFAS-förorenade områden. Naturvårdsverket ska också inhämta synpunkter från Sveriges geologiska undersökning (SGU), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna.
Redovisning
Arbetet med uppdraget ska årligen rapporteras av Naturvårdsverket i lägesbeskrivningen om förorenade områden som lämnas till Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringskansliet årligen senast den 15 april.
Kontakt
Projektledare Niclas Johansson,
E-post: niclas.johansson@naturvardsverket.se