Regeringsuppdrag att förenkla regelverk i syfte att minska regelbördan för företag
Naturvårdsverket planerar att utreda möjliga förenklingar i vissa regler och rapporteringar som rör avfall och förpackningsinsamling. Vi utreder bland annat hur anteckningsskyldigheten för farligt avfall och lämnande av uppgifter till avfallsregistret kan förenklas och göras mer ändamålsenligt. Vi fokuserar nu på fem områden som finns utpekade i en handlingsplan som har tagits fram utifrån dialoger och underlag från olika branscher.
Kartläggning och handlingsplan för att utreda möjliga regelförenklingar
Naturvårdsverket har den 6 mars 2025 lämnat en delredovisning av uppdraget till Regeringskansliet. Delredovisningen innehåller en kartläggning, analys och handlingsplan inför det fortsatta genomförandet som ska slutredovisas senast den 15 mars 2026. Handlingsplanen för vidare utredning av regelförenklingsbehov omfattar
- spårbarhet för farligt avfall och avfallsregistret – att utreda hur bl.a. anteckningsskyldigheten för farligt avfall och lämnande av uppgifter till avfallsregistret kan förenklas och göras mer ändamålsenligt samt vilka tekniska lösningar som krävs för detta
- rapporteringsfrekvens och utbetalningar av ersättningar gällande förpackningsinsamling – att utreda frekvens för kommuners och producentansvarsorganisationers rapportering samt hantering av kommuners ersättning för förpackningsinsamling
- kommunalt avfall – att aktivt följa regeländringar som har betydelse för gränsdragningen och tillämpningen av begreppet ”kommunalt avfall” samt angränsande frågor om ansvar för avfall, för att senare under 2025 bedöma om det finns behov och förutsättningar att utreda regelförenklingar i fråga om kommunalt avfall vidare
- vägledning kring bedömningar av avfall, biprodukt och när avfall upphör vara avfall i syfte att förenkla för tillsynsmyndigheter och verksamheter
- undantag från avfallsdirektivet – att utreda kompletteringsbehov av tidigare lämnat förslag om att reglera undantag i miljöbalken i stället för i avfallsförordningen.
Naturvårdsverkets fortsatta utredningar enligt handlingsplanen kommer att omfatta juridiska analyser, utredning av vissa tekniska system och lösningar, tester av möjliga förändringar i dialog med berörda aktörer och konsekvensanalyser.
Enligt uppdraget ska för övrigt Tillväxtverket därtill ta fram en sammanfattande analys av de delredovisningar som berörda myndigheter har lämnat, senast den 30 april 2025.
Tydliga regler som främjar företagens konkurrenskraft och tillväxt
Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och förenkla egna föreskrifter och allmänna råd och att lämna förslag beträffande lagar och förordningar inom sitt verksamhetsområde. Syftet är att minska regelbördan för företag.
Förenklingar av egna föreskrifter och allmänna råd ska prioriteras. Vid behov ska myndigheten lämna förslag på ändringar av lagar och förordningar inom myndighetens verksamhetsområde för att genomföra förenklingar.
Målet är att regelförenkling ska bidra till att utforma enkla och tydliga regelverk som främjar företagens konkurrenskraft och tillväxtförmåga. Arbetet ska utgå från företagens perspektiv, förutsättningar och behov. Enligt uppdraget ska konsekvensanalyser göras med avvägningar bland annat mot de mål och syften som regelverken ska uppnå.
Naturvårdsverket fick uppdraget genom regeringsbeslut den 18 juli 2024 (Regeringskansliets diarienummer KN2024/01546). Regeringen har gett samma uppdrag även till en rad andra myndigheter och Tillväxtverket har i uppdrag att bland annat ge metodstöd i myndigheternas arbete med genomförandet.
Uppdrag att förenkla regelverk i syfte att minska regelbördan för företag (pdf)
Slutredovisning
Naturvårdsverkets slutredovisning ska lämnas till Regeringskansliet senast den 15 mars 2026. I slutredovisningen ska vi enligt uppdraget redogöra för genomförda regelförenklingar och lämnade förslag, förväntade effekter för företag, samt metoder, hinder och möjligheter i arbetet med regelförenkling. I slutredovisningen ska det också finnas en uppdaterad handlingsplan med förslag om fortsatta insatser.
Kontakt
Dag Lestander, projektledare
dag.lestander@naturvardsverket.se