Struktur och funktion på webbplatsen
Syftet med Naturvårdsverket.se är att visa hur miljön mår och ge verktyg och stöd i genomförandet av miljöarbetet.
Innehållet på webbplatsen hittar du genom de fyra toppmenyalternativen ”Ämnesområden”, ”Vägledning och stöd”, ”Data och statistik” och ”Bidrag” eller genom den utfällbara menyn högst upp till vänster.
Du kan också hitta innehållet genom att använda sökfunktionen högst upp till höger.
Webbplatsen är byggd utifrån så kallad responsiv design. Det betyder att den fungerar i både mobiltelefon, läsplatta och dator.
Ändra utseendet på webbplatsen
Naturvårdsverkets webbplats anpassar sig för att fungera bra oavsett om du besöker webbplatsen med din mobil, surfplatta eller dator. Det spelar heller ingen roll vilken webbläsare du använder. Webbplatsen kan se olika ut i olika webbläsare men allt innehåll är tillgängligt.
Ändra textstorlek
Om du upplever att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. Du hittar alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra textstorleken genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Denna justering slår ofta igenom på alla webbplatser du besöker.
Kortkommandon
På Naturvårdsverkets webbplats finns i dagsläget inga kortkommandon. Däremot finns på alla sidor länkar som är till för att underlätta navigation med tangentbordet och skärmläsare.
Webbstandarder som webbplatsen följer
Naturvårdsverket.se följer de senaste HTML-standarderna, för närvarande HTML5. Webbplatsen strävar efter att följa tillgänglighetskraven i WCAG 2.1 nivå AA.
Förenklade beskrivningar av WCAG-kriterierna med förklarande text, beskrivningar och exempel:
Program
På webbplatsen finns länkar till dokument i olika filformat. För att kunna ta del av dem behövs ofta ett program till utöver din webbläsare.
När du laddar ner ett dokument i PDF (Portable Document Format) är det nödvändigt att du har ett program som kan läsa det filformatet. Ett vanligt och gratis program är Adobe Reader.
Faktaansvar och granskning
Varje artikelsida har en faktaansvarig. Den ansvarige är sakkunnig för innehållet på sidan och ser till att det är korrekt och uppdaterat. Faktagranskning av innehållet på webbplatsens sidor sker regelbundet.
Upphovsrätt
Fotografier och illustrationer
De flesta fotografier och illustrationer på Naturvårdsverkets webbplats är skyddade enligt upphovsrättslagen. Det är alltså inte tillåtet att använda de bilderna utan tillstånd från fotografen eller illustratören.
Ansvaret för att skaffa ett sådant tillstånd ligger på var och en som använder bilderna. Du kan själv kontakta respektive fotograf, illustratör eller bildbyrå för att be om tillstånd.
Om Naturvårdsverket anges som fotograf eller ägare av bilden frågar du oss om tillstånd här:
Skicka e-post till Publikationer
Hur Naturvårdsverkets pressbilder får användas framgår på den sida där respektive pressbild presenteras.
Kartor
Bakgrundskartor tillhör Lantmäteriet.
Öppna data
Öppna data får användas fritt men ange gärna Naturvårdsverket som källa. I de fall data finansierats av någon annan, till exempel länsstyrelser, kommuner eller vattenvårdsförbund, tillkommer upphovsrätten för respektive finansiär.
Länkningspolicy
Länka gärna till Naturvårdsverket.se men tänk på att:
- Inte använda Naturvårdsverkets logotyp för att länka till vår webbplats. Vi vill undvika tveksamhet om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.
- Länka så att Naturvårdsverkets webbplats inte placeras inom ramarna (frameset) för en annan webbplats.
Välkommen att lämna synpunkter
Naturvårdsverket arbetar kontinuerligt med att förbättra webbplatsen. Har du synpunkter på Naturvårdsverket.se är du välkommen att kontakta oss.