Naturvårdsverkets beredskapsarbete

Snöklädda fjäll.
Granskad: ‎den ‎22‎ ‎december‎ ‎2023

Naturvårdsverket är en beredskapsmyndighet inom sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten med särskilt ansvar för avlopp och avfallshantering.

Det innebär att vi, tillsammans med övriga myndigheter inom sektorn, har i uppdrag att planera för att Sveriges befolkning har tillgång till säker mat och säkert dricksvatten även vid kris eller höjd beredskap. 

Att vara beredskapsmyndighet innebär att den verksamhet man bedriver bedöms ha särskild betydelse för samhällets civila beredskap.

Aktuellt inom beredskap

Här kan du ta del av nyheter och pressmeddelanden, aktuella regeringsuppdrag och rapporter på temat beredskap.

Sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten

I sektorn ingår förutom Naturvårdsverket Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och länsstyrelserna. Livsmedelsverket är sektorsansvarig myndighet. 

Följande funktioner ingår i sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten:

  • Primärproduktion
  • Livsmedelstillverkning
  • Livsmedelsdistribution
  • Måltidsverksamhet
  • Livsmedelssäkerhet inklusive dricksvatten
  • Djurens hälso- och sjukvård
  • Smittskydd – djur
  • Dricksvattenförsörjning
  • Avlopp
  • Avfallshantering

Naturvårdsverkets vägledning inom beredskap

    Nato och Sveriges beredskapsarbete

    Sveriges Natomedlemskap har betydelse för uppbyggnaden av totalförsvaret, det vill säga både det militära och civila försvaret. Det har också betydelse för Sveriges beredskapsarbete inom livsmedels- och dricksvattenförsörjning där samverkan kontinuerligt sker med Natos motsvarighet, den så kallade Food and Agricultural Planning Group, FAGP.

    Natomedlemskapet och livsmedels- och dricksvattenområdet

    Om Sveriges medlemsskap i Nato

    Ta reda på mer om vad samarbetet med Nato innebär för Sverige och Naturvårdsverket.

    Naturvårdsverkets roll som beredskapsmyndighet

    Naturvårdverkets roll som beredskapsmyndighet innebär ett särskilt uppdrag att före, under och efter en kris förebygga, motstå och hantera krissituationer med fokus på avlopp och avfall för att säkra livsmedels- och dricksvattenförsörjning. 

    Beredskapsarbetet handlar bland annat om att vidta åtgärder för att vi ska kunna arbeta även under störda förhållanden och för att stötta andra aktörer inom vårt ansvarsområde.

    Regelbundna risk- och sårbarhetsanalyser/bedömningar

    Vi genomför med jämna tidsintervall en risk och sårbarhetsanalys/bedömning som rapporteras in till MSB och Regeringskansliet. I analysen bedömer vi hot, risker och sårbarheter inom vårt ansvarsområde samt förmågan att hantera olika händelser. Utifrån analysen tar vi fram åtgärdsförslag för att höja förmågan.

    Särskilt fokus i vårt beredskapsarbete

    Under 2024 och 2025 jobbar vi specifikt med risk- och försörjningsanalyser och åtgärder för ökad robusthet inom avfallshantering och energiförsörjning. 

    Det handlar om Sveriges kapacitet att lagra eller behandla avfall samt försörja fjärrvärmen med avfall och hur vi kan öka den robustheten.

    Det finns även andra områden inom myndigheten som är intressanta ur ett beredskapsperspektiv. Omställning till egen drivmedelsproduktion i syfte att minska fossila utsläpp ökar även den nationella robustheten och därmed vår beredskap. Samma sak gäller återvätning av våtmarker där reciliens mot skogbränder minskar risker för framtida kriser.

    Tjänsteman i beredskap (TiB)

    Naturvårdsverket har en tjänsteman i beredskap (TiB) dygnet runt som kan ta emot larm och starta upp den inledande krishanteringen vid akuta allvarliga händelser.

    Kontakta Naturvårdsverkets TiB på:
    010-698 14 15