Handläggare till Avlopps- och miljöhänsynsenheten
Sök jobbet
Placeringsort
Stockholm eller Östersund
Anställningsform
Tillsvidare
Sista ansökningsdatum
2025-05-09
Vill du vara med och bidra till miljöförbättring och hållbar utveckling? Vill du arbeta med frågor inom avloppsområdet på nationell nivå? Det handlar exempelvis om att minska utsläpp av övergödande ämnen och mikroföroreningar, optimerad resursåtgång för rening och upprätthållande av avloppstjänster vid händelse av kris eller höjd beredskap. Vi söker dig som tillsammans med oss vill medverka till att utveckla och driva det strategiska arbetet framåt. Vi kan erbjuda dig en utvecklande roll i ett team med engagerade kollegor.
VA-branschen står inför stora utmaningar, bland annat på grund av upprustningsbehov och ökande miljökrav. Klimatförändringar innebär ytterligare utmaningar samtidigt som branschen kan bidra i omställningen med ökad energieffektivisering och bättre resursutnyttjande. Naturvårdsverket bidrar till att samordna och utveckla arbetet för att nå en långsiktigt hållbar avloppshantering. Arbetet präglas i stor utsträckning av EU-rätt som är under revidering vilket innebär nya möjligheter att påverka utvecklingen. Naturvårdsverket är sedan 2022 beredskapsmyndighet inom sektorn för livsmedelsförsörjning och dricksvatten med särskilt ansvar för avlopps- och avfallshantering.
Du kommer att vara placerad på Avlopps- och miljöhänsynsenheten. Enheten ansvarar för frågor som rör avloppsvatten inklusive dagvatten och återanvändning, avloppsslam, utsläpp från livsmedelsindustrier och beredskap inom dessa områden.
Avlopps- och miljöhänsynsenheten tillhör avdelningen för planering, prövning och tillsyn. Avdelningen arbetar strategiskt med samhällsplanering och miljölagstiftningen för att nå miljökvalitetsmålen och främja en hållbar utveckling. Avdelningen verkar för en grön omställning med begränsad påverkan på natur, miljö och hälsa och för att främja en långsiktigt god användning av mark och andra resurser inklusive vatten. I avdelningens uppdrag ingår bland annat ett systemansvar för miljöbalken, att bevaka allmänna miljöintressen i mål och ärenden och att ansvara för miljöprövningsfrågor, delta i regeringsuppdrag och EU-arbete inom våra sakområden och att samordna, utveckla och ta fram tillsynsvägledning och annan vägledning.
Dina arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i ett team med teknisk, naturvetenskaplig och juridisk kompetens. Du kommer att samarbeta med andra kompetenser inom myndigheten och med externa aktörer. I enhetens uppdrag ryms prövning, tillsynsvägledning och internationell rapportering, kunskapshöjande insatser och beredskap kopplat till avlopp. Vi arbetar med regelverk som styrs på EU-nivå såsom avloppsdirektivet, slamdirektivet och EU:s förordning om återanvändning av avloppsvatten. I arbetet ingår bl.a. att utveckla och föreslå lagstiftning samt andra styrmedel och åtgärder, att tillsynsvägleda länsstyrelser och kommuner, att delta i tillståndsprövningar och att svara på remisser. Vi bistår också Regeringskansliet med expertis i EU-processer och åtaganden inom internationella konventioner.
I samtliga arbetsuppgifter ingår att tillgodogöra sig information, dra slutsatser och att omsätta dessa i handling. Att läsa, tolka och förstå regelverken är en central del av arbetet, liksom att kunna agera utifrån myndighetsrollen. I rollen som handläggare på enheten ingår också att kunna hålla föredrag, uttala sig i media, skriva texter, dokumentera möten samt samverka internt och med verksamhetsutövare, näringsliv, andra myndigheter och Regeringskansliet.
Din kompetens
Vi söker dig som har
- för rollen relevant utbildning på universitets- eller högskolenivå,
- för rollen aktuell och relevant och flerårig erfarenhet av miljörelaterat arbete,
- goda kunskaper inom miljöbalkens tillämpningsområde, och
- goda kunskaper i svenska och engelska.
Det är meriterande om du har:
- arbetat med tillsyn eller åtgärder för att förebygga eller bedöma påverkan av utsläpp till vatten
- arbetat med tillsyn eller tillsynsvägledning om miljöbalken
- arbetat med strategiskt arbete inom avloppsområdet
- arbetat med beredskapsfrågor
- teknisk kompetens inom avloppsområdet.
Som person har du god förmåga att samarbeta med kollegor och externa aktörer med olika perspektiv och kompetenser, och bidra till välfungerande team. Du har lätt för att se helheten i komplexa sammanhang och bedöma vilka frågor som är viktiga utifrån myndighetens uppdrag och mål. Du tar ansvar och driva arbetet framåt, planera och prioritera arbetsuppgifter på ett strukturerat sätt och är flexibel när förutsättningarna förändras. Du tar initiativ och ser möjligheter i utveckling, och är även van att kommunicera och förklara beslut och ställningstaganden på ett pedagogiskt sätt.
Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.
Om anställningen
Anställningen är en tillsvidareanställning. Resor förekommer i tjänsten. Anställningens placering är i Stockholm eller Östersund. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning.
Ansökan
När du ansöker får du besvara ett antal urvalsfrågor som är kopplade till kravprofilen i annonsen. Dina svar används som en del av urvalsarbetet och kan avgöra om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte. Det är därför viktigt att du svarar så utförligt och tydligt som möjligt. Vi använder oss inte av personligt brev vid urvalet, det beror på att vi vill lägga fokus på din erfarenhet och kompetens vilket bidrar till en mer effektiv och rättvis rekryteringsprocess. I din ansökan till oss bifogar du endast ditt CV.
Välkommen med din ansökan senast den 9 maj 2025.
Kontakt
Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta nedanstående personer, via växeln, tel.nr. 010-698 10 00
Elin Andersen, Enhetschef Avlopps- och miljöhänsynsenheten.
Kontaktpersoner för ST och Saco
Om Naturvårdsverket
Naturvårdsverket driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra. Vi bygger vårt arbete på kunskap och visar på möjligheter för en hållbar utveckling. Vi är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Naturvårdsverket ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning.
Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald. Vi ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta.