Över 31 kvadratkilometer mer våtmark förra året

2025-03-31 PRESSMEDDELANDE Sverige behöver återskapa stora ytor våtmark för att klara flera miljö- och klimatutmaningar. Under 2024 återställde Sverige över 31 kvadratkilometer våtmark. Det är en ökning av återställningstakten med 15 procent jämfört med året innan.

Sammanräknade siffror för 2024 visar att landets våtmarksarbete ökar takten. Totalt återställde Sverige mer än 31 kvadratkilometer våtmark med hjälp av de statliga medel som Naturvårdsverket fördelar.

Markägare är centrala för mer våtmark

Majoriteten av de medel som Naturvårdsverket förfogar över används till åtgärder i skyddade områden, såsom naturreservat. I dessa områden finns begränsad potential till en återvätning som leder till omfattande utsläppsminskningar av växthusgaser.

– De stora möjligheterna att uppnå utsläppsminskningar finns på privatägd mark. Markägare är centrala för att det ska bli mer våtmark i Sverige. Allt våtmarksarbete är frivilligt och det finns goda möjligheter till finansiering, förklarar Karin Glaumann, våtmarksstrateg på Naturvårdsverket. 

Åtgärder för att öka takten

Naturvårdsverket fortsätter att se över metoder och hinder för storskalig restaurering. Bland annat ska ett snart färdigt beslutsstöd underlätta hanteringen av markägares intresseanmälningar.

– Våtmarker kan bidra med många fler nyttor, såsom att skydda mot översvämning, torka eller brand. Men ingen enskild våtmark kan bidra med alla nyttor. Därför är det avgörande att rätt åtgärd görs på rätt plats i landskapet för maximal effekt, förklarar Karin Glaumann.

Medlen via Naturvårdsverket används till att restaurera våtmarker i skyddade områden, åtgärdsprogram för hotade naturtyper och arter, lokala naturvårdssatsningar samt Skogsstyrelsens återvätningsprogram. Restaureringsarbetet tar tid och kräver ofta flera förstudier innan arbetet kan genomföras. I genomsnitt tar det två till tre år från idé till färdig våtmarksyta i fält.

Bilder på våtmarker

Kontakt

Karin Glaumann, våtmarksstrateg, Skötselenheten, 010-698 15 20, karin.glaumann@naturvardsverket.se

Matti Ermold, handläggare, Skötselenheten, 010-698 15 17, matti.Ermold@naturvardsverket.se 

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 076-495 50 41, anneli.nivren@naturvardsverket.se