Nu startar processen att ta fram nya miniminivåer för varg

2025-03-21 NYHET På uppdrag av regeringen ska Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna komma fram till hur nya miniminivåer för varg ska fördelas över landet. Miniminivåerna är grunden i rovdjursförvaltningen och möjliggör licensjakten, utan miniminivåer har Naturvårdsverket inte stöd för att delegera licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna.

Kommande referensvärde är utgångspunkt i den här miniminivåprocessen

Vart sjätte år rapporterar EU:s länder in referensvärden enligt art- och habitatdirektivet. Nästa rapportering sker sommaren 2025. Då behöver nya miniminivåer tas fram som motsvarar det nya referensvärdet (se under rubriken Det här är en miniminivå). Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att genomföra en översyn av fördelningen av miniminivåer för varg så att nya miniminivåer kan utgöra grund för beslut om licensjakt på varg 2026. I uppdraget framgår att nya miniminivåer behöver fastställas för respektive förvaltningsområde till följd av regeringens inriktning att rapportera ett lägre referensvärde för den svenska vargstammen. För att länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg 2026 ska kunna utgå ifrån de nya miniminivåerna behöver processen inledas nu, innan det finns ett nytt referensvärde.  

Kort om tid betyder att det är extra viktigt med en effektiv samverkan

Tidigare omgångar har det funnits mer tid att genomföra processen med att ta fram nya miniminivåer. Denna gång behöver arbetet ske betydligt snabbare. Alla som deltar i arbetet har ett gemensamt ansvar för att få till en effektiv process så att nya miniminivåer kan fastställas innan beslut om licensjakt fattas, i enlighet med regeringens uppdrag. Till stöd för detta arbete har Naturvårdsverket tagit fram en uppdaterad vägledning för processen.

Inte antal vargar utan procent av populationen

I väntan på besked om vilket referensvärde som ska rapporteras till EU, behöver framtagandet av förslag inledningsvis utgöras av en procentuell fördelning mellan förvaltningsområdena. Den procentuella fördelningen omsätts sedan till antal individer så snart det är klart vilket referensvärde som ska rapporteras. Naturvårdsverket fastställer sedan miniminivån för varg i antal individer.

Detta har hänt tidigare

Naturvårdsverket fattade beslut om uppdaterade miniminivåer för varg i juni 2024. De skulle gälla i två år och utgick från ett referensvärde 300 vargar.

Naturvårdsverket fastställer minimininivåer och delegerar licensjakt på varg till länsstyrelserna

Naturvårdsverket redovisade i juni 2024 ett uppdrag från regeringen hur Sverige skulle kunna sänka referensvärdet för varg till mellan 170 och 270 individer. 

Lägre referensvärde för varg möjligt men ställer ökade krav

Naturvårdsverket redovisade i mars 2025 ytterligare ett uppdrag från regeringen om vilka ytterligare förvaltningsåtgärder som krävs för att den svenska vargstammen ska bibehålla en gynnsam bevarandestatus vid ett referensvärde på 170 individer. 

Antalet vargar kan sänkas men det förutsätter en stärkt förvaltning

Det här är en miniminivå

Miniminivån hänger ihop med referensvärdet för en art. Referensvärdet är antalet individer av en art som behövs i Sverige för att arten ska kunna överleva långsiktigt. 

På regional nivå bryts referensvärdena ner till miniminivåer. En miniminivå anger det lägsta antalet individer av en rovdjursart som måste finnas i länet, eller för vargen, inom ett visst rovdjursförvaltningsområde. Sverige är uppdelat på tre förvaltningsområden; det södra, det mittersta och det norra förvaltningsområdet. 

Uppdraget från regeringen

Kontakt 

Hanna Ek, biträdande chef, viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket, 010-6981096, hanna.ek@naturvardsverket.se