Nu kan importörer ansöka om CBAM-status
2025-03-28 NYHET Från den 31 mars 2025 kan svenska importörer ansöka om status som godkänd CBAM-deklarant. Från 1 januari 2026 blir detta ett krav för att importera varor där EU inför ett pris på koldioxid vid import (CBAM).
CBAM syftar till att sätta ett pris på koldioxidutsläpp från importerade varor och därigenom förhindra att produktion med höga utsläpp flyttar utanför EU. Mekanismen gäller inledningsvis för varor som stål, cement, aluminium och konstgödsel, men kan komma att utvidgas.
- Vi uppmanar alla berörda att göra sin ansökan i tid. Importörer som saknar status efter årsskiftet riskerar att få sina varor stoppade av Tullverket, säger Olle Palmqvist, chef för Utsläppshandelsenheten för tilldelning och CBAM, Naturvårdsverket.
Sedan den 1 oktober 2023 behöver importörer rapportera utsläppen från CBAM-varor, och från 2026 ska de börja betala för utsläppen med CBAM-certifikat.
EU-kommissionens förenklingsförslag om CBAM
CBAM berör idag företag och privatpersoner som importerar CBAM-varor för mer än 150 Euro per tillfälle. Nyligen presenterade EU-kommissionen ett förslag om att importörer som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor per år ska undantas från systemet. Förhoppningen är att ändringarna ska beslutas kring sommaren 2025.
Det är Naturvårdsverket som ansvarar för att godkänna ansökningar i Sverige. Ansökan görs via EU-kommissionens CBAM-register, och företagen uppmanas att ansöka i god tid.
Fakta:
EU har som mål att minska sina utsläpp med 55 procent till 2030 och nå klimatneutralitet 2050. Men om företag kan flytta sin produktion till länder med svagare klimatregler riskerar dessa mål att undergrävas. CBAM är en lösning på detta problem. Genom att sätta ett pris på koldioxid på importerade varor blir det ett likvärdigt pris på utsläppen, oavsett om varorna produceras inom eller utanför EU. Länder och företag som exporterar till EU får dessutom anledning att anpassa sig och utveckla mer klimatsmarta produktionsmetoder. Detta leder i sin tur till lägre globala utsläpp och ökad klimattakt i industrin.
CBAM är en del av EU:s omfattande klimatstrategi Fit for 55 och är kopplat till EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS).
Vad innebär CBAM för företag?
- Från 1 oktober 2023: Importörer måste redovisa utsläppen från sina varor.
- Från 1 januari 2026: De behöver även köpa CBAM-certifikat för att täcka dessa utsläpp.
Mer information:
Kontakt
Olle Palmqvist, chef för Utsläppshandelsenheten för tilldelning och CBAM, 010-698 12 11, olle.plamqvist@naturvardsverket.se