Nationell handlingsplan för att minska matsvinn
2025-03-04 NYHET Matsvinnet måste minska snabbare om vi ska nå målen. Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn har uppdaterats. Tio åtgärder lyfts i handlingsplanen.
Matsvinnet har minskat successivt i vissa sektorer sedan 2018 när den tidigare handlingsplanen togs fram. Men det går totalt sett för långsamt.
I den uppdaterade nationella handlingsplanen är det fokus på fyra områden som är centrala för att minska matsvinnet:
- Mål och uppföljningsmetoder
- Aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan
- Ett förändrat konsumentbeteende och ökad kunskap
- Forskning och innovation
Utifrån dessa områden har tio åtgärder tagits fram för myndigheter som arbetar med minskat matsvinn. Utöver den nationella handlingsplanen behöver varje led i livsmedelskedjan också ta fram egna åtgärder för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. Det behövs inom bland annat restaurang, dagligvaruhandel, grossister och livsmedelsindustri. Kommunerna har också en viktig roll att informera och vägleda i det avfallsförebyggande arbetet gentemot hushållen.
Handlingsplanen är en del av ett regeringsuppdrag, som leds av Livsmedelsverket och genomförs tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket.
Kontakt
Anita Lundström, handläggare, resurseffektivitetsenheten
010 - 698 11 66
anita.lundstrom@naturvardsverket.se