Nationell handlingsplan för att minska matsvinn

2025-03-04 NYHET Matsvinnet måste minska snabbare om vi ska nå målen. Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn har uppdaterats. Tio åtgärder lyfts i handlingsplanen.

Matsvinnet har minskat successivt i vissa sektorer sedan 2018 när den tidigare handlingsplanen togs fram. Men det går totalt sett för långsamt. 

I den uppdaterade nationella handlingsplanen är det fokus på fyra områden som är centrala för att minska matsvinnet:

  • Mål och uppföljningsmetoder
  • Aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan
  • Ett förändrat konsumentbeteende och ökad kunskap
  • Forskning och innovation

Utifrån dessa områden har tio åtgärder tagits fram för myndigheter som arbetar med minskat matsvinn. Utöver den nationella handlingsplanen behöver varje led i livsmedelskedjan också ta fram egna åtgärder för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. Det behövs inom bland annat restaurang, dagligvaruhandel, grossister och livsmedelsindustri. Kommunerna har också en viktig roll att informera och vägleda i det avfallsförebyggande arbetet gentemot hushållen. 

Handlingsplanen är en del av ett regeringsuppdrag, som leds av Livsmedelsverket och genomförs tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket. 

Handlingsplanen i sin helhet och de tio åtgärderna hittar du i Livsmedelsverkets pressmeddelande (livsmedelsverket.se) 

Kontakt

Anita Lundström, handläggare, resurseffektivitetsenheten
010 - 698 11 66
anita.lundstrom@naturvardsverket.se