Beslut om licensjakt och skyddsjakt på säl

2025-03-28 NYHET Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl och tillåter skyddsjakt på knubbsäl och vikare under 2025 och början av 2026. Syftet är att förebygga och förhindra de skador som säl kan orsaka på småskaligt yrkesfiske och på känsliga fiskbestånd.

Naturvårdsverket ansvarar för att fatta beslut om jakt på de olika sälarterna, efter samråd med Havs- och vattenmyndigheten. För att säkerställa att besluten baseras på bästa tillgängliga kunskap har Naturvårdsverket under jaktbeslutsprocessen även inhämtat synpunkter från bland annat berörda länsstyrelser, myndigheter och intresseorganisationer.

Licensjakt på gråsäl

Jakten på gråsäl får ske i länen längs Östersjön. Totalt får 1 000 gråsälar fällas, och jakten delas upp i två perioder:

  • Period ett, länvisa kvoter, 20 april – 20 maj, 6 juni-14 september 2025. Jakten fördelas länsvis för en jämnare spridning av jakten mellan länen.
  • Period två, gemensam kvot, 15 september 2025 – 15 januari 2026. De kvarvarande kvoterna slås ihop till en gemensam nationell kvot.

Gråsälen är den sälart som orsakar störst skador på det småskaliga yrkes- och fritidsfisket och kan påverka vissa fiskbestånd negativt. Det är viktigt att jakten kan bedrivas där behovet är som störst.

– Vi har gjort en avvägning mellan de yttranden som kommit in och tidigare erfarenheter av jakt på gråsäl. Till exempel rapporteras det under vår- och sommarperioden flest skador orsakade av säl inom yrkesfisket, men det behöver även finnas utrymme för jakt under hösten, för att skydda höstlekande fiskbestånd. En gemensam kvot under andra perioden möjliggör även att den totala kvoten fylls, säger Christine Aminoff, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Skyddsjakt på knubbsäl och vikare

Skyddsjakt tillåts på 200 knubbsälar och 200 vikare. Syftet med skyddsjakt är bland annat att snabbt kunna hantera skador som säl orsakar i områden där det behövs, utan att jakten äventyrar arternas bevarandestatus.

Efter rekommendation från Havs- och vattenmyndigheten fattade Naturvårdsverket inget generellt beslut om jakt på knubbsäl och vikare 2024, utan hanterade enskilda ansökningar om skyddsjakt.

- Med ny kunskap om beståndsutvecklingen, bland annat en uppdaterad uppskattning av antalet vikare i Bottenviken och att populationstillväxten av knubbsäl på västkusten tycks stabiliserats, ser vi nu att skyddsjakt är möjlig, säger Christine Aminoff.

Ändringar i jaktområden

En nyhet är att jaktområdena förändras jämfört med tidigare år:

  • För knubbsäl, som jagas i länen längs Västerhavet, får jakt inte längre ske söder om Helsingborg. Detta för att skydda den sydvästra Östersjöpopulationen.
  • För vikare utökas jaktområdet till Gävleborgs län, där sälskador har ökat. Tidigare har vikare bara jagats i Norrbottens län, Västerbottens län och Västernorrlands län.

Skillnaden mellan licensjakt och skyddsjakt

  • Licensjakt: Får bedrivas över större områden utan anslutning till de platser där sälar orsakar skador för exempelvis yrkesfisket.
  • Skyddsjakt: Får används i första hand för att begränsa lokala, akuta skador och skador från enskilda sälar.

Beslutet om jakt på säl som Naturvårdsverket har tagit ligger i linje med regeringens havsmiljöproposition, där vikten av en ekosystembaserad förvaltning av sälbestånden betonas för att minska påverkan på fiskerinäringen och främja återhämtningen av sviktande fiskbestånd.

Besluten i sin helhet: Beslut om jakt på säl (naturvardsverket.se)

Kontakt

Naturvårdsverket, Christine Aminoff, handläggare vid viltförvaltningsenheten, 010-698 18 15, christine.aminoff@naturvardsverket.se

Havs- och vattenmyndigheten, Mats Svensson, avdelningschef vid avdelning för havsförvaltning, 010-698 63 74,  mats.svensson@havochvatten.se