Satsning på forskning om framtidens miljöövervakning
2025-02-13 NYHET Åtta projekt har beviljats totalt 37 miljoner kronor via Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag inom forskningssatsningen Framtidens miljöövervakning. Forskningen ska bidra till utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige.
I satsningen Framtidens miljöövervakning kommer det bedrivas forskning för utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige. Utveckling av metod och analys behövs för att bedöma och modellera miljötillstånd, dynamik och trender. Resultaten ska bidra till att miljöövervakningen utvecklas och ska ge Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten förstärkta underlag för att kunna följa upp svenska miljökvalitetsmål samt internationella direktiv och förordningar.
Åtta projekt har beviljats medel
- Projektet GENBEM vid Stockholms universitet ska utforska genomiska indikatorer i övervakningen av biologiska effekter av föroreningar.
- Ett projekt vid Göteborgs universitet ska utveckla nya sätt att integrerat analysera kemiska och biologiska miljöövervakningsdata och bestämma kriterier som är nödvändiga för bedömning av biologiska effekter.
- Projektet HÄMImpact vid Karolinska institutet har fokus på den hälsorelaterade miljöövervakningen av giftiga kemikalier.
- I projektet BAYeFISH vid Sveriges lantbruksuniversitet ska effektiviteten i elfiskeundersökningar optimeras.
- I projektet ELEVATE vid Sveriges lantbruksuniversitet ska forskarna undersöka hur drönarbilder kan förbättra effektiviteten i det svenska övervakningsprogrammet för alpina växter.
- Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet ska använda maskininsärningsmodeller för att effektivisera kameraövervakning av bifångster i fisket.
- Ett projekt vid IVL har fokus på cellbaserade effekttester i miljöövervakningen och den svenska vattenförvaltningen.
- Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet har fokus på markkol och modeller för provtagning och analyser inom markinventeringen.
Miljöforskningsanslaget
Miljöforskningsanslaget används för att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens arbete.
Kontakt
Kari Stange, forskningssekreterare, forsknings- och innovationsenheten, 010-698 12 86, kari.stange@naturvardsverket.se