Satsning på forskning om framtidens miljöövervakning

2025-02-13 NYHET Åtta projekt har beviljats totalt 37 miljoner kronor via Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag inom forskningssatsningen Framtidens miljöövervakning. Forskningen ska bidra till utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige.

I satsningen Framtidens miljöövervakning kommer det bedrivas forskning för utveckling och effektivisering av miljöövervakningen i Sverige. Utveckling av metod och analys behövs för att bedöma och modellera miljötillstånd, dynamik och trender. Resultaten ska bidra till att miljöövervakningen utvecklas och ska ge Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten förstärkta underlag för att kunna följa upp svenska miljökvalitetsmål samt internationella direktiv och förordningar.

Åtta projekt har beviljats medel

  • Projektet GENBEM vid Stockholms universitet ska utforska genomiska indikatorer i övervakningen av biologiska effekter av föroreningar.
  • Ett projekt vid Göteborgs universitet ska utveckla nya sätt att integrerat analysera kemiska och biologiska miljöövervakningsdata och bestämma kriterier som är nödvändiga för bedömning av biologiska effekter.
  • Projektet HÄMImpact vid Karolinska institutet har fokus på den hälsorelaterade miljöövervakningen av giftiga kemikalier.
  • I projektet BAYeFISH vid Sveriges lantbruksuniversitet ska effektiviteten i elfiskeundersökningar optimeras.
  • I projektet ELEVATE vid Sveriges lantbruksuniversitet ska forskarna undersöka hur drönarbilder kan förbättra effektiviteten i det svenska övervakningsprogrammet för alpina växter.
  • Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet ska använda maskininsärningsmodeller för att effektivisera kameraövervakning av bifångster i fisket.
  • Ett projekt vid IVL har fokus på cellbaserade effekttester i miljöövervakningen och den svenska vattenförvaltningen.
  • Ett projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet har fokus på markkol och modeller för provtagning och analyser inom markinventeringen.  

Läs mer om de beviljade projekten

Miljöforskningsanslaget

Miljöforskningsanslaget används för att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens arbete.

Läs mer om Miljöforskningsanslaget

Kontakt

Kari Stange, forskningssekreterare, forsknings- och innovationsenheten, 010-698 12 86, kari.stange@naturvardsverket.se