Naturvårdsverkets årsredovisning 2024 samlar resultat och effekter i den gröna omställningen
2025-02-20 NYHET Klimatklivet skyndar på företagens gröna omställning, nya direktiv inom EU:s utsläppshandel är nu på plats, markägare erbjuds ytterligare formellt skydd av skog och stödet till Ukrainas EU-tillnärmningsprocess har påbörjats. Dessa och många fler aktiviteter, resultat och effekter finns i Naturvårdsverkets årsredovisning 2024.
Årsredovisningen är Naturvårdsverkets resultatrapport till regering och riksdag för verksamhetsåret som har gått. Den beskriver hur Naturvårdsverket har arbetat för att genomföra sitt uppdrag, enligt instruktion och regleringsbrev, samt verkat för att uppnå miljömålen.
Här kan du läsa och ladda ner Naturvårdsverkets årsredovisning 2024.
Här finns några exempel på bredden av såväl stora som små resultat och effekter som Naturvårdsverkets arbete har lett till.
Klimatklivet skyndar på företagens gröna omställning och stärker Sveriges konkurrenskraft
Klimatklivet satte rekord i beviljade medel, 5,4 miljarder kronor till företag och andra aktörer med intresse för gröna investeringar. Av dessa beviljades nästan 1,6 miljarder kronor inom laddinfrastruktur för att påskynda elektrifieringen av transportsektorn. Investeringarna förväntas generera en utsläppsminskning på knappt 900 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Stöd har getts till företag och aktörer som visat på störst minskning av växthusgaser per investerad krona.
Nya direktiv inom EU:s utsläppshandel har genomförts
Med fokus på effektivitet och rättssäkerhet har Naturvårdsverket genomfört och utvecklat EU:s två styrmedel: utsläppshandel ETS 1 och nya ETS 2 samt gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM). Detta genom att granska och utfärda tillstånd, utöva tillsyn, vägleda verksamhetsutövare och importörer samt delta i EU:s lagstiftningsarbete. Handeln med utsläppsrätter är EU:s främsta verktyg för att minska klimatutsläpp och centralt för att nå svenska, europeiska och globala utsläppsmål.
Bättre förutsättningar för cirkulär ekonomi och minskade avfallsmängder
Runt 500 åtgärder från kommunerna kommer att bidra till att Sverige accelererar arbetet mot en mer cirkulär ekonomi och minskade avfallsmängder. Detta enligt den nya nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet som Naturvårdsverket beslutade om i november. Även arbetet med fler och utökade producentansvar leder utvecklingen i samma riktning. Under året infördes flera nya producentansvar vilka omfattar nu produktgrupper från ballonger och våtservetter till elutrustning och bilar.
Reviderad nationell strategi för formellt skydd av skog beslutad och tillgång till bytesmark
I slutet av året togs ytterligare steg framåt för ökad frivillighet i och med den reviderade nationella strategin för formellt skydd av skog som bygger på frivillighet och initiativ från markägarna.
Inom det så kallade Sveaskogspaketet fick Naturvårdsverket tillgång till 21 500 hektar produktiv skogsmark som kan användas som bytesmark till markägare som har skyddsvärd skog.
Effektivare processer i miljöprövning
För att underlätta för företagen har Naturvårdsverket varit restriktiva i att söka anstånd i miljöprövningar samt yttrat oss tidigt i processerna. Vi har även koncentrerat oss på ärenden där miljöpåverkan är betydande samt förbättrat samordningen inom staten. Åtgärderna är ett viktigt bidrag till den gröna omställningen.
Stärkt kapacitet för EU-tillnärmning i Ukraina och på västra Balkan
Tack vare initiering av ett nytt samarbete med miljöministeriet i Ukraina med fokus på EU-tillnärmning och avfall, vårt stöd i prioritering för framtida EU-finansiering i Serbien samt utbildning av miljötjänstepersoner på västra Balkan har vi bidragit till att stärka kapacitet för EU-tillnärmning inom miljöområdet hos flera länder i EU:s närområde.