Exponeringen för PFAS via livsmedel har minskat – men det finns mer att göra

2025-02-28 PRESSMEDDELANDE För större delen av befolkningen är mängderna PFAS som vi får i oss från maten lägre än vad som bedöms vara en risk för hälsan. Men Naturvårdsverkets regeringsuppdrag visar att det finns vissa luckor i kunskapen, fram för allt vad gäller halter i mat producerat nära förorenade områden.

PFAS finns i låga halter överallt i naturen och i oss människor. I uppdraget undersökte Naturvårdsverket tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket ett stort antal livsmedelsprover för att ta reda på hur det ser ut både i maten från butiken, men också i mat producerad där halterna av PFAS är förhöjda. 

PFAS i mat som köps i livsmedelsbutiker var under gränsvärdet

I livsmedel från butik påträffades PFAS främst i fisk, ägg och kött från vildsvin. Men, samtliga uppmätta halter i livsmedel från butik var under gällande livsmedelsgränsvärden. Den beräknade exponeringen via livsmedel har minskat de senaste 25 åren. 

Halter i PFAS i livsmedel producerade nära förorenade områden

För att ta reda på om det finns förhöjda halter av PFAS i nötkött och mjölk från gårdar nära förorenade områden togs prover från kött- och mjölkgårdar i närheten av områden med förhöjda halter. Resultaten visar att en lokal förorening ibland kan ge förhöjda halter i livsmedlet, ibland så förhöjda att de riskerar överskrida livsmedelsgränsvärdena. 

Kunskap behöver omvandlas till handgripligt stöd

Den kunskap som tagits fram inom uppdraget behöver nu omsättas till ett kunskapsstöd till berörda aktörer, det vill säga livsmedelsproducenter, den som är ansvarig för föroreningen och myndigheter. Detta behövs för att förbättra bedömningar om det finns risk för förorening av till exempel kött och mjölk som produceras i anslutning till förorenade områden. När så är fallet behövs kunskapsstödet även för att vägleda vad som kan göras för att minska exponeringen från våra livsmedel. 

Fortsätta att följa var föroreningarna finns och ta reda på mer om hur ämnena fungerar

För att upptäcka och hantera risker för förorening med PFAS behövs det en långsiktig miljöövervakning och kartläggningar av PFAS i livsmedel. Det behövs en kontinuerlig övervakning av vatten, luft och jord samt en hälsorelaterad miljöövervakning. Då det fortfarande finns många PFAS som vi inte vet så mycket om, behövs mer kunskap om giftigheten hos dessa ämnen. 

Bakgrund

Naturvårdsverket har haft i uppdrag från regeringen att med stöd av Livsmedelsverket och Jordbruksverket förbättra kunskapen om hur PFAS i miljön påverkar halter i svenska livsmedel och därigenom exponeringen av människor.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiskt framställda ämnen. De används i ett stort antal produkter som till exempel i brandsläckningsskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa har visats ha negativa effekter på människor och djur.

Här kan du läsa det redovisade regeringsuppdraget.

Kontakt

Naturvårdsverket

Karl Lilja, handläggare, miljögiftsenheten, 010-698 10 18, karl.lilja@naturvardsverket.se 

Stina Söderqvist, presskontakt, 010-698 13 00, stina.soderqvist@naturvardsverket.se

Livsmedelsverket 

Livsmedelsverkets presstjänst: 018-17 53 40

Jordbruksverket

Jordbruksverkets presstjänst: pressjour@jordbruksverket.se, telefon 036-15 63 36