Drygt 18 miljoner till ny viltforskning
2025-02-12 NYHET När separerar lodjursungarna från sin mamma, och blir de då självständiga eller fortsätter de vara beroende av mammans byten? Det är några av frågorna som ska besvaras i fyra nya viltforskningsprojekt som Naturvårdsverket finansierar.
Naturvårdsverket beviljar medel till totalt fyra viltforskningsprojekt med start 2025. De delar på sammanlagt 18 220 000 kronor för perioden 2025-2027.
Kunskapen om lodjursungar, när de lämnar lodjurshonan och hur beroende de då är av hennes byten, är bland annat relevant när jakttiden för lodjur ska fastställas. I projektet Social dynamik, tidpunkt för ungars självständighet och bytesval hos lodjur ska forskarna följa GPS-märkta lodjur för att förstå processen när ungarna lämnar honan, men också för att ta fram ny kunskap om rörelsemönster, sociala interaktioner och hur man kan skilja lodjursindivider ut.
– Det är kunskap som vi hoppas kommer väl till pass bland annat i arbetet med att utveckla användningen av viltkameror i inventeringar. Det är ett område som har pekats ut som prioriterat i den gällande strategin för svensk viltforskning, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare på Naturvårdsverket.
Övriga forskningsprojekt som får forskningsmedel ur Viltvårdsfonden genom Naturvårdsverket handlar om det så kallade Vildsvinspaketet, regeringens satsning på att skapa bättre förutsättningar för att svenskt vildsvinskött når konsumenter, samt om den växande populationen av vitkindade gäss och om hur jakten på varg påverkar antalet vargskador på tamdjur och hundar.
Beviljade forskningsanslag
Social dynamik, tidpunkt för ungars självständighet och bytesval hos lodjur
Kontaktperson: Örjan Johansson , Sveriges lantbruksuniversitet.
Anslag: 2 772 000 kronor för perioden 2025-2027.
Lodjurs sociala dynamik och bytesval
En hållbar vildsvinsförvaltning i balans
Kontaktperson: Katarina Elofsson, Södertörns högskola.
Anslag: 3 590 000 kronor för perioden 2025-2027.
En hållbar vildsvinsförvaltning i balans
Från fält till flyttväg – Ekologiska och mänskliga utmaningar i förvaltningen av vitkindade gäss och andra gåsarter
Kontaktperson: Johan Månsson, Sveriges lantbruksuniversitet.
Anslag: 7 972 000 kronor för perioden 2025-2027.
Från fält till flyttväg
Skandulv: En vargpopulation i förändring
Kontaktperson: Håkan Sand, Sveriges lantbruksuniversitet.
Anslag: 3 886 000 kronor för perioden 2025-2027.
Skandulv: den skandinaviska vargens ekologi och förvaltning
Kontakt
Anders Lundvall, forskningssekreterare, forsknings- och innovationsenheten
010-698 12 27
anders.lundvall@naturvardsverket.se
Fakta om viltvårdsfonden
- Naturvårdsverket finansierar forskning med medel ur Viltvårdsfonden till stöd för en hållbar förvaltning av vilt. Forskningen ska ha hög vetenskaplig kvalitet och relevans och den ska komma till praktisk användning i arbetet med vilt och jakt vid myndigheter och organisationer.
- I Naturvårdsverkets viltforskningsstrategi för 2021-2026 har följande forskningsområden prioriterats:
- Viltekologin och viltförvaltningens komplexitet: flerartsförvaltning, konflikt och samarbete samt storskaliga systemförändringar.
- Verktyg och praktik inom viltförvaltningen: utveckling, test och kvalitetssäkring av övervakningsmetoder, teori och modellering, värdering och förebyggande av skador samt effekter av förvaltningen.
- Viltvårdsfondens medel byggs upp av den statliga viltvårdsavgift som alla som jagar i Sverige ska betala.