2,9 miljarder till värdefull natur – här är resultaten från 2024 års satsningar
2025-04-28 PRESSMEDDELANDE Naturreservaten blir fler, fjällrävsstammen växer, vandringslederna i fjällen rustas upp och med restaurerade våtmarker minskar utsläppen av växthusgaser med 7 000 ton. Resultaten från Naturvårdsverket visar tydligt: där det finns medel – där gör insatser skillnad. Samtidigt konstaterar bland annat Riksrevisionen att resurserna inte räcker till för att sköta om och tillgängliggöra skyddad natur för besökare.
Under 2024 har totalt 2,9 miljarder kronor gått till skydd av och åtgärder för värdefull natur. Det har möjliggjort konkreta resultat inom flera prioriterade områden.
– Det vi ser är att naturvårdsinsatser fungerar. Resultaten visar tydligt vilken skillnad det gör när vi kan agera, både för naturen och för samhället, säger Fredrik Hannerz, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.
Exempel från året som gått
• Våtmarker ger klimatnytta: Drygt 3 100 hektar våtmarker har restaurerats – en ökning med 15 procent jämfört med 2023 – vilket lett till en utsläppsminskning på cirka 7 000 ton koldioxidekvivalenter.
• Antalet naturreservat blir fler: 283 statliga beslut togs om bildande, utökning eller förstärkning av reservat.
• Fjällrävsstammen ökar: 582 vuxna individer registrerades under 2024 – en tydlig ökning jämfört med tidigare år.
• Restaurering av ängs- och betesmarker: För att bevara artrikedomen i det svenska odlingslandskapet har 145 områden i 16 län restaurerats inom ängs- och betesmarksprogrammet. Insatserna har gett förbättrade livsvillkor för växt- och djurarter som är beroende av öppna marker.
• Pollinatörer gynnade av tidigare satsning: Ökad förekomst av vilda pollinatörer 2024 på platser där insatser gjorts under 2020—2022.
• 850 åtgärder mot invasiva arter: Bekämpning har genomförts i hela landet, främst mot växter som hotar biologisk mångfald.
• I det statliga ledsystemet i fjällen har 518 kilometer led fått förbättrade markeringar, 306 kilometer har röjts och 24 kilometer spänger har byggts.
• Stort engagemang – trots begränsningar: Åtgärderna har genererat motsvarande 890 helårsarbetskrafter, och 2,76 miljoner besök registrerades i Sveriges nationalparker.
Mer resurser behövs för att nå mål och realisera nyttor
Rapporteringen visar att länsstyrelserna behöver ytterligare resurser för att kunna prioritera viktiga naturvårdsinsatser, som restaurering av naturtyper, och åtgärder för friluftsliv. Bristen på resurser påverkar också förvaltningen av redan skyddade områden och gör det svårt att leva upp till Sveriges åtaganden inom EU och internationellt.
−Resurserna gör nytta där de sätts in – men det vi inte hinner med riskerar att bli ett växande problem. En högre långsiktig grundnivå är nödvändig om Sverige ska fortsätta skydda värdefull natur. Annars riskerar viktiga effekter av att naturen skyddas att utebli, till exempel för biologisk mångfald och friluftsliv, säger Fredrik Hannerz.
Läs mer
Kontakt
Christer Benktsson, strateg i arbetet för värdefull natur, Naturavdelningen vid Naturvårdsverket, 010-698 17 13, christer.benktsson@naturvardsverket.se
Peter Dahlström, Naturvårdsförvaltare, Enheten för naturskötsel vid Länsstyrelsen Östergötland, 010-223 53 82, peter.j.dahlstrom@lansstyrelsen.se
Anneli Nivrén, presschef Naturvårdsverket, 010-698 13 00, 076-495 50 41, anneli.nivren@naturvardsverket.se