Nu kan du tycka till om din tillgång till miljöinformation!

2024-09-30 NYHET Naturvårdsverket har tagit fram ett utkast till rapport om hur Sverige upprättat sitt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och avfall. Nu kan du lämna synpunkter på förslaget.

Sverige är sedan 2008 part till Århuskonventionens PRTR-protokoll (Kyiv Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers), som syftar till att införa nationella publika register över utsläpp av föroreningar till luft, vatten och mark samt överföringar av föroreningar via avloppsvatten och överföringar av avfallsmängder. Målsättningen är att en förbättrad tillgång till miljöinformation ska underlätta för allmänheten att delta i beslutsprocesser som rör miljöfrågor och därigenom bidra till att förebygga och minska förorening av miljön. 

Som part till protokollet ska Sverige, liksom övriga parter, inför varje ordinarie partsmöte lämna in en rapport till konventionens sekretariat om hur protokollet genomförs. Nästa partsmöte kommer att hållas hösten 2025. Hur rapporten ska tas fram och utformas har bestämts av parterna och innebär bland annat att parterna ska besvara ett antal frågor om hur de genomför de olika bestämmelserna i protokollet. Varje rapport bygger på föregående rapport. Nu aktuell rapport är Sveriges femte.

Länkar

Utkastet till rapporten finns på myndighetens sida om Århuskonventionen:

Utkast till rapport

Århuskonventionen

Alla genomföranderapporter publiceras på protokollets webbplats:

https://unece.org/reporting-mechanism-protocol-prtrs

Protokollstexten i originalversion (engelska, franska och ryska) finns på protokollets webbplats:

https://unece.org/environment-policy/public-participation/prtrs-protocol-text

Det svenska utsläppsregistret finns på Naturvårdsverkets hemsida:

Utsläpp i siffror.

Synpunkter på förslaget

Om du har synpunkter på utkastet behöver de komma in till Naturvårdsverket senast den 15 november 2024. Synpunkterna skickas antingen med e-post till registrator: 

registrator@naturvardsverket.se

eller med vanlig post:

Naturvårdsverket
106 48 Stockholm
Ange ärendenummer NV-06668-24

Kontakt

För sakfrågor som rör utkastet kontaktar du Naturvårdsverkets kundtjänst: kundtjanst@naturvardsverket.se