Naturvårdsverket finansierar kommunala pilotprojekt för planering av kärnkraft

2024-09-26 NYHET Kommuner kommer under oktober få möjlighet att ansöka om bidrag och starta pilotprojekt för planering av ny kärnkraft. Pilotprojekten ska bidra till att skapa lärande och beredskap inom kommuner för att effektivisera processerna för ny kärnkraft.

Kommuner har en viktig roll i klimatomställningen och utvecklingen av energisystemet. Under oktober öppnas möjligheten för kommuner att bli pilotprojekt och få bidrag för att undersöka förutsättningarna för att etablera kärnkraftsanläggning i kommunen. Bidrag till pilotprojekten kommer finnas tillgängligt under 2024 och 2025. 

Syftet med pilotprojekten är utveckla och testa hur arbetssätten och tillståndsprocesser kan effektiviseras. Det ska i förlängningen skapa beredskap i kommunerna att etablera nya kärnkraftsanläggningar.

En blandning av pilotprojekt bidrar till mer lärande

Pilotprojekten ska omfatta en kartläggning av förutsättningar för etablering av kärnkraftsanläggningar men kommunerna kommer själva ha frihet att utforma kartläggningen och pilotprojekten i stort. Kommunerna kommer exempelvis kunna utveckla metoder vid förberedelser av förläggningsplatser eller utreda vilka underlag som behövs för effektiva tillståndsprocesser. En viktig del av pilotprojekten är att bidra till lärande till de andra kommunerna och det är önskvärt med en bra blandning av projekt. Naturvårdsverket har i uppdrag av regeringen att samordna pilotprojekten.

– Det behövs ett lärande mellan kommuner och myndigheter och det är precis det som pilotprojekten och Naturvårdsverkets samordnande uppdrag ska bidra till, säger Christian Haglund, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Kommunerna kommer kunna ansöka i två omgångar. För 2024 är det högst fem miljoner kronor som ska ges i bidrag från Naturvårdsverket. 

Bidrag till kommuners pilotprojekt för planering av ny kärnkraft 

Kontakt

Anders Hallberg, projektledare, regeringsuppdragsenheten​
010-698 12 22
anders.hallberg@naturvardsverket.se 

Christian Haglund, biträdande avdelningschef, avdelningen för planering, prövning och tillsyn
010-698 11 65
christian.haglund@naturvardsverket.se