Ett steg närmare nytt biosfärområde i Sverige

2024-09-10 NYHET Storkriket i Skåne kandiderar till att bli Sveriges åttonde biosfärområde. Regeringen har fattat beslut om att ge svenska Unescorådet i uppdrag att skicka vidare ansökan till Unesco i Paris.

Det 110 000 hektar stora området mellan södra Eslöv, Lund och Sjöbo har sedan år 2021 kandiderat till att bli ett biosfärområde. Storkriket har flera värdefulla naturområden och en mycket stor artrikedom, med 22 procent av landets rödlistade arter, samtidigt som det hyser över 150 000 boende personer och är präglat av bland annat ett aktivt jordbruk.

– Storkriket är ett viktigt och bra komplement till befintliga biosfärområden med hög biologisk mångfald och rik kulturhistoria. Här finns goda möjligheter att utveckla bland annat friluftsliv, naturturism och näringslivet på ett hållbart sätt, säger Ingrid Johansson Horner, Naturvårdsverket och ledamot i Programkommittén för Biosfärprogrammet Sverige.

Biosfärområden utses över hela världen för att visa på platser med ett långsiktigt hållbart brukande och bevarande av biosfärens resurser. De är en arena för forskning, undervisning och hållbar utveckling. Varje biosfärområde är unikt och har sina fokusområden.

Unesco väntas ta beslut om Storkriket hösten 2025, vid den femte världskongressen för biosfärområden i Hangzhou, Kina. 

Läs mer

Kontakt

Ingrid Johansson Horner, handläggare, 0106981406, ingrid.johansson-horner@naturvardsverket.se