Vad är en hållbar livmedelskonsumtion
2024-10-21 NYHET En tvärvetenskaplig forskargrupp har kartlagt forskning som handlar om vår livsmedelskonsumtion och hur den påverkar vår miljö samt styrmedel för en mer miljömässigt-- --hållbar livsmedelskonsumtion.
Tillsammans med ett stort antal internationella experter har forskarna utarbetat rekommendationer för vilka indikatorer som bör användas för att bedöma miljöpåverkan från den mat vi äter. Dessa indikatorer är påverkan på klimatet, påverkan på den biologiska mångfalden kopplat till markanvändning, blåvattenkonsumtion, användning av bekämpningsmedel och exploatering av vilda fiskbestånd. Forskarna framhåller att för att förstå hur vår livsmedelskonsumtion påverkar miljön bör hela kosten eller det övergripande konsumtionsmönstret bedömas och inte endast enskilda livsmedel.
Forskarna konstaterar att det finns gedigen vetenskapliga belägg för att vi ska kunna konstatera vad som är en miljömässigt hållbar kost. Rapporten lyfter fram en förändring som innebär en kost med:
• mindre mängd animaliska produkter
• kött som bevarar biologisk mångfald och kulturellt värdefull betesmark
• mindre andel frukter och grönsaker från känsliga tropiska områden
• fisk från hållbara bestånd
Tala om det som är bra – istället för det som är dåligt
Forskarna har även sammanställt 267 olika studier om hur olika typer av styrmedel kan påverka människor att äta mer miljömässigt hållbart. Denna sammanställning visar att det finns flera olika styrmedel och åtgärder som kan ändra människors konsumtionsmönster i viss utsträckning. Flera studier visar på positiva effekter av information av typen påminnelser om det hållbara valet eller att minska matsvinnet. Att ha mindre tallrikar samt själv få välja sin portionsstorlek är andra åtgärder som verkar fungera.
- Det är intressant att se att åtgärder för minskat matsvinn i högre grad visar positiva effekter än åtgärder som syftar till att ändra kostens sammansättning. Det är också förväntat eftersom det i stor utsträckning handlar om studier på minskad köttkonsumtion och det vet vi är en beteendeförändring som är svår, säger Ylva Ran, en av forskarna bakom rapporten på Sveriges Lantbruksuniversitet.
I rapporten ser forskarna att mer inskränkande styrmedel, som skatter och regleringar, har studerats i betydligt mindre utsträckning än andra styrmedel och att det krävs mer forskning om dessa. För att minska matens miljöpåverkan, behövs förändrade kostmönster och minskat matsvinn. Forskargruppen har sammanställt en lista med rekommendationer till beslutsfattare och forskarsamhället för hur vi lättare kan nå en omställning.
-Trots att informationsbaserade styrmedel har ett rykte om sig att vara verkningslösa så visar studien på en hel del positiva effekter. Hållbar livsmedelskonsumtion är komplext och studien pekar även på behovet av att öka kunskapen om målkonflikter och hur de kan hanteras, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket.
Länkar
Kontakt
Ylva Ran, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, Energi och Teknik. Ylva.ran@slu.se, 0732704331
Anita Lundström, handläggare Naturvårdsverket, 010-698 1166, anita.lundstrom@naturvardsverket.se
Kerstin Jansbo, forskningssekreterare Naturvårdsverket, 010-698 14 56, kerstin.jansbo@naturvardsverket.se