Ny metod för att inventera viltskador på jordbruksgrödor

2024-10-15 NYHET Naturvårdsverket redovisar en ny metod som använder drönarteknik och artificiell intelligens för att kartlägga viltskador på grödor. Tekniken kan underlätta för lantbrukare och beslutsfattare genom att erbjuda ett objektivt och effektivt sätt att övervaka skador orsakade av vilt, till exempel vildsvin.

Metoden har tagits fram på uppdrag av regeringen och i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Den bygger på bilder från drönare, som analyseras för att identifiera och kvantifiera viltskador, främst orsakade av vildsvin och andra stora hjortdjur. Metoden kan till exempel skilja viltskador från andra skador, såsom de som orsakas av torka eller maskiner.

- Om vi implementerar metoden kommer den att göra det lättare att övervaka och hantera viltskador i jordbruket. Det vi nu redovisar är ett viktigt första steg mot att skapa ett nationellt övervakningssystem som kan ge bättre stöd för politiska beslut och förvaltning av viltstammar, säger Anders Broby, handläggare på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Metoden är tillämpbar på lokal, regional och nationell nivå, och det långsiktiga målet är att skapa ett automatiserat system som kan användas av myndigheter, lantbrukare och viltförvaltare. I framtiden kan metoden även fungera som ett tidigt varningssystem för viltskador under odlingssäsongen, vilket gör det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder i tid.

- Just nu analyserar vi vad som krävs för att metoden ska kunna implementeras. Frågor vi bland annat tittar på är behov av vidare teknisk utveckling, roller och ansvar samt finansiering av ett framtida system för att mäta skador i gröda orsakade av vilt, med fokus på vildsvin, säger Anders Broby.

Läs mer

Kontakt

Anders Broby, handläggare viltanalysenheten, 010-698 17 57, anders.broby@naturvardsverket.se

Mona HansErs, enhetschef viltanalysenheten, 010-698 14 20, mona.hansers@naturvardsverket.se