Nytt direktiv för renare luft i Europa

2024-11-22 NYHET EU har antagit ett nytt luftkvalitetsdirektiv med nya normer för luftkvalitet som ska uppfyllas senast 2030. Direktivet innehåller även nya krav på utvärdering av luftkvalitet och hur åtgärdsprogram för att förbättra luftkvalitet ska upprättas. De nya kraven ska vara genomförda i svensk lagstiftning senast den 11 december 2026.

Luftföroreningar orsakar såväl ohälsa som allvarlig sjukdom i Sverige, Europa och världen över. Trots att det funnits regler för luftkvalitet inom EU i decennier är det fortfarande en lång bit kvar tills alla invånare i Europa har god luftkvalitet.

Direktivet är en revidering och sammanslagning av två befintliga direktiv om luftkvalitet i Europa, från 2004 och 2008. Vid revideringen har man skärpt flera av de föroreningsnivåer som tillåts i utomhusluft. De nya normerna motsvarar dock högre föroreningsnivåer än WHO:s riktvärden för god luftkvalitet och de svenska miljömålen för frisk luft. EU:s långsiktiga mål om noll föroreningar till 2050 utgår i stället från WHO:s riktvärden. 

– Vi är glada över att se att EU har kommit överens om nya regler kring luftkvalitet. Även om flera av de nya normerna inte är särskilt ambitiösa sett utifrån ett svenskt perspektiv är direktivet ändå ett viktigt steg i arbetet mot att förbättra kvaliteten på den luft som vi andas, både inom Sverige och resten av EU, säger Matthew Ross-Jones på Naturvårdsverket. 

Skärpta normer för utomhusluft 

Direktivet innebär en skärpning av gränsvärdena för några av de viktigaste luftföroreningarna såsom partiklar PM2,5 och PM10 samt NO2. För bens(a)pyren och metallerna arsenik, bly, kadmium och nickel omvandlas tidigare målvärden till gränsvärden. Ett gränsvärde sätter högre krav på åtgärder vid överskridande jämfört med ett målvärde.

De nya normerna ska uppfyllas senast 2030 och de befintliga normerna fortsätter att gälla fram till 2030. För Sveriges del kommer det fortsatt att vara normen för partiklar PM10 som är den största utmaningen. Sverige har under de senaste åren haft problem med överskridanden av den befintliga normen för PM10 i ett fåtal kommuner. Den skärpta normen kommer att kräva ett fortsatt arbete med åtgärder för att minska halterna av PM10 på de mest belastade platserna i landet. Nuvarande överskridanden av normen för PM10 i Sverige beror framför allt på vägdamm och dubbdäcksanvändningen. Sverige har relativt bra förutsättningar att uppnå normerna år 2030 för de övriga föroreningar som ingår i direktivet. 

En jämförelse mellan de senaste rapporterade luftföroreningshalterna från Sverige och de nya normerna för 2030 kan hittas i den nationella dataportalen för luftkvalitet. 

Regeringsuppdrag om genomförande i Sverige

Naturvårdsverket har fått i uppdrag från regeringen att ta fram förslag till hur direktivet kan genomföras i svensk lagstiftning. Uppdraget ska delredovisas senast den 30 maj 2025 och slutredovisas den 30 november 2025.

Idag genomförs de befintliga luftkvalitetsdirektiven genom miljöbalken, luftkvalitetsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet.  

Mer information

Kontakt

Matthew Ross-Jones, luftenheten, 010 698 13 01, matthew.ross-jones@naturvardsverket.se  

Johan Genberg Safont, luftenheten, 010 698 13 02, Johan.Genberg@naturvardsverket.se

Maria Ullerstam, enhetschef luftenheten, 010 698 10 05, maria.ullerstam@naturvardsverket.se