Viktiga insatser för miljömålen

2024-03-28 NYHET Naturvårdsverket har idag redovisat den årliga uppföljningen av miljömålen till regeringen. Uppföljningen visar att många myndigheter gör små och stora insatser som har betydelse för att nå målen men att Sverige behöver göra mycket mer.

Uppföljningen har fokus på statligt initierade satsningar för att nå miljömålen under föregående år.  

Måluppfyllelsen bedöms vart fjärde år i samband med den fördjupade utvärderingen av miljömålen. Varje år görs en bedömning av utvecklingstrenden för miljökvalitetsmålen. Utvecklingen i miljön bedöms vara positiv för två miljökvalitetsmål, neutral för åtta, negativ för fem och oklar för ett av målen.  

Av de aktuella etappmålen bedöms inget etappmål vara uppnått redan nu, men etappmålet om läkemedel i miljön bedöms kunna nås till målåret 2030. För flera etappmål anges en osäker bedömning om målen kan nås. 

Uppföljningen och bedömningar av etappmålen inom klimatområdet redovisas i Naturvårdsverkets kommande underlag till regeringens klimatredovisning. 

Skrivelse: Årlig uppföljning av Sveriges nationella miljömål 2024 (pdf)  

Om miljömålen

Miljömålen består av ett generationsmål som anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att nå miljökvalitetsmålen, de 16 miljökvalitetsmål som beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till och ett antal etappmål som beskriver de samhällsomställningar som är viktiga steg för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen.

I januari 2023 överlämnades en fördjupad utvärdering av möjligheterna att nå miljömålen till regeringen, läs mer om slutsatserna från arbetet på Naturvårdsverkets webbplats. 

Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023 

Kontakt