Nytt samråd om stöd för järn- och ståltillverkning i Boden
2024-03-05 NYHET Berörda aktörer och allmänheten bjuds på nytt in att lämna synpunkter angående konsekvenserna vid stöd till H2GS från Klimatklivet och Industriklivet. EU-kommissionen begär ett mer omfattande samråd än det som hölls under hösten 2023.
H2GS AB vill bygga en storskalig anläggning för helintegrerad järn- och ståltillverkning i Boden. Anläggningen beräknas kunna vara i full drift 2030.
Ansökningar om statligt stöd på sammanlagt 5,45 miljarder kronor för åtgärden har kommit in till Klimatklivet och Industriklivet. Det motsvarar 12 procent av den totala investeringen på 46,8 miljarder kronor.
I ett öppet samråd kommer nu ytterligare synpunkter samlas in angående konsekvenserna för konkurrens vid investeringsstöd till åtgärden. EU-kommissionen begär att Naturvårdsverket och Energimyndigheten förmedlar mer information om den planerade insatsen och hämtar in synpunkter inom fler frågeställningar.
Synpunkterna från samrådet kommer att användas i underlaget för en prövning av ärendet hos EU-kommissionen.
Kontakt
Samira Jabet, handläggare Klimatklivet, Samira.Jabet@Naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 12 51
Fakta Klimatklivet
Klimatklivet är ett investeringsstöd för fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet går till olika typer av åtgärder som ger en hög klimatnytta. Bland åtgärderna finns exempelvis vätgasproduktion, laddinfrastruktur, energikonverteringar, elektrobränslen, biokolsproduktion och åtgärder som skapar cirkulära flöden genom att öka återvinningen av exempelvis plast, betong och textilier. Klimatklivet investerar över 11 miljarder kronor under 2024–2028 för åtgärder som minskar utsläppen.
Fakta Industriklivet
Industriklivet syftar till att stödja industrin att minska sina utsläpp av växthusgaser, bidra till att uppnå negativa utsläpp och ge stöd till tillämpning av ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin som kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Bidrag kan ges till förstudier, forskning, pilot- och demonstrationsprojekt samt investeringar och omfattar cirka 6,1 miljarder kronor 2024–2031.
NextGenerationEU
Både Klimatklivet och Industriklivet ingår i EU-initiativet Next Generation EU som bland annat ska bidra till ett mer miljövänligt EU, bättre anpassat till dagens och framtidens utmaningar.